"Pakrac je divan gradić, ovo malo slobodnog vremena iskoristio sam da ga obiđem i ostao ugodno iznenađen. Grad je prepun povijesti i uz svoje ratne ožiljke, doista vrijedan divljenja. Možete biti ponosni na njega..." riječi su ovog nesvakidašnjeg gosta kojeg smo proteklog vikenda zatekli u Hotelu Pakrac.

Ugodno zavaljen u naslonjač terase pakračkog Hotela, Denis Wischniewski, njemački ultramaratonac, rodom iz Stuttgarta, odmarao se upravo u našem gradu uzimajući predah nakon istrčane 18. etape, duge više od 40 kilometara, ultramaratona München – Istanbul ukupne dužine oko 2500 kilometara. Ovu nestvarnu kilometražu Denis je podijelio na 50 etapa koje čine 50 „jačih“ maratona podjednake dužine, uzmemo li u obzir da je dužina maratona 42.195 metara. Ovaj čovjek fantastičnih kapaciteta u potrazi za vlastitim granicama svaki dan pretrči jedan takav, a konačan cilj mu je u nakon 50. etape utrčati u Istanbul.  Na putu ga prati prijatelj i vozilo s neophodnim stvarima.

„Trčanjem se bavim oduvijek, 43 su mi godine i nakon dugogodišnjeg natjecanja, ovo je moj osobni projekt. Iza mene su veliki ultramaratoni, spomenut ću samo maraton kroz Saharu svjetski poznat Yukon Arctic Ultramaraton.  Istražujem vlastite limite trčavši praktično svaki dan više od 40 kilometara. U predviđenih 50 etapa želim pretrčati razdaljinu između Münchena i Istanbula uz možda maksimalno 5 dana odmora. Za sad mi ide odlično.“

denis

Osim osobnih motiva istraživanja vlastitog tijela, na ovaj se projekt odlučio i iz simboličnih razloga. „Slušam svoje sunarodnjake koji vole pričati o Europi kada je sve u redu, a kad se događaju ružne stvari, recimo u Turskoj, pa recimo baš u Istanbulu koji je u blizini granice sa Sirijom, onda je to daleko, onda  to više nije u toj našoj Europi. Želim im pokazati upravo suprotno, da je to itekako blizu. Toliko blizu da ću otići pješke, istrčat ću...“

Put kroz Hrvatsku isprva nije bio predviđen na ovaj način. Ideja je bila da kilometre niže Jadranskom obalom, koju je već upoznao, no procijenio je da bi obilaznica bila predugačka pa je odlučio Hrvatsku pretrčati kopnenim dijelom. Pakrac mu se "pod nogama" našao slučajnim odabirom kad je putem servisa booking.com odabrao Hotel Pakrac kao odmornu stanicu nakon istrčane 18. etape ovog respektabilnog projekta.