U skloništu za životinje na Bučju u vlasništvu Veterinarske stanice Pakrac u tijeku je dogradnja smještajnog prostora za pse. Dosadašnji kapacitet koji je odjednom mogao skrbiti za 30-tak pasa, dograđuje se za prihvat dodatnih 50.

Pri kraju su betonski građevinski radovi na koje će novljanska tvrtka Metalimpex postaviti montažnu limenu konstrukciju. Vrijednost investicije je oko 400.000 kuna, a u potpunosti je financira Veterinarska stanica Pakrac. Njen direktor dr. vet. Siniša Horvat očekuje da će radovi biti gotovi već idućeg mjeseca kada će prošireni azil za pse biti spreman za prihvat povećanog broja stanovnika. U odnosu na postojeći objekt, temeljen na višegodišnjem iskustvu, funkcionalnost novog objekta će biti i poboljšana, ali ostaje osnovni princip rada da psi samostalno borave u objektu sa zatvorenim i otvorenim boksovima uz nužne prateće prostore.

Azil (3)

Proširenje se nametnulo kao prioritet jer dosadašnje sklonište nije imalo dovoljne kapacitete. Jedan od razloga toga je i što je Veterinarska stanica Pakrac jedina u regiji ovlaštena, opremljena  i osposobljena za zbrinjavanje, prihvat i distribuciju pasa lutalica pa učestalo proširuju ugovore o toj vrsti posla s raznim jedinicama lokalne samouprave, sada već pored svih okolnih najbližih, i s Hrvatskom Kostajnicom, Đulovcem, Cernikom i drugima. Uslijed toga kapaciteti su gotovo uvijek popunjeni, ali sve ovo vrijeme nije eutaniziran niti jedan zdrav pas, ističe Tihomir Čop, voditelj skloništa. Sigurno je da zasluge za to imaju i udruge koje se bave zaštitom životinja iz Hrvatske i Njemačke posredstvom kojih je organiziran dobro uhodan lanac udomljavanja pasa iz našeg skloništa u Njemačku, te već godinama u toj zemlji nove vlasnike pronalazi godišnje oko 150 pasa iz skloništa s Bučja. Posljednji su otputovali za Njemačku upravo jučer kada je na put krenulo četvero donedavnih stanovnika skloništa.

Azil (2)

Zbog nedostatka prostora sklonište najčešće nije u mogućnosti primati na privremeni smještaj pse čiji vlasnici putuju na godišnji odmor pa postaju teret obitelji. Možda se s nadogradnjom skloništa idućeg ljeta otvori i ta mogućnost.