banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

"Tugu i bol obitelji vrijeme nije izliječilo. Tako i sada osjećamo taj tužni trenutak zbog učinjenog zla, ali i ponos na našeg Vladu, na one koji su stvorili Hrvatsku. Danas smo se okupili poštujući žrtvu našeg Vlade i više od 300 poginulih branitelja na ratištu ova dva grada", rekao je danas Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika na komemoraciji povodom 25. godišnjice pogibije hrvatskog policajaca Vlade Laučana, prve žrtve u Domovinskom ratu na području Zapadne Slavonije, održane kod spomen obilježja na Toranjskom putu.

2

Uz članove obitelji Laučan i predstavnike braniteljskih udruga, vijence su položili i zapalili svijeće i izaslanik ministra unutarnjih poslova Dario Dasović, izaslanik ministra branitelja Jozo Katić, izaslanik požeško - slavonskog župana Miroslav Bagarić te izaslanstva gradova Pakraca i Lipika, a po prvi put komemoraciji je nazočilo i 250 učenika iz šest osnovnih škola iz Vukovara čiji je dolazak organizirao Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

4

Prisutnima se obratio i izaslanik ministra branitelja Jozo Katić naglasivši kako se zasluge hrvatskih branitelja ne smiju minorizirati, a na njihovoj žrtvi treba biti vječno zahvalan koja je neizbrisivi pečat hrvatske povijesti. Nakon polaganja vijenaca službu riječi za sve poginule branitelje vodio je pakrački župnik Matija Juraković, a sveta misa za poginulog Vladu Laučana bit će služena večeras u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije s početkom u 19 sati.

Učenici osmih razreda iz Vukovara tijekom današnjeg dana obilaze najznačajnija mjesta pakračkog ratišta, a ispred zgrade Policijske postaje Pakrac dočekali su ih umirovljeni časnik HV satnik Željko Špelić, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac – Lipik, te predsjednik županijske HVIDR-e Stipan Grgić ispričavši im pojedinosti o početku Domovinskog rata. Uslijedilo je predavanje general pukovnika Marijana Marekovića i pakračko - lipičkih branitelja u vijećnici kuriji Janković o zbivanjima tijekom rata na našem području, najznačajnijim akcijama teulozi koju su Pakrac i Lipik imali u Domovinskom ratu, a vukovarski osmaši posjetili su i Muzej grada Pakraca te stalni postav Muzeja vojne i ratne povijesti.

Djeca vukovar

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić