Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik danas je domaćin i organizator 6. balneološkog skupa „Dr. Ivan Šreter“ na kojem će liječnici iz cijele Hrvatske razgovarati o metodama i učincima ljekovitih svojstava vode s posebnim naglaskom na multiplu sklerozu.

2

Otvarajući skup ravnatelj lipičkih toplica Darko Kelemen kao dodatni motiv za organizaciju ovog skupa istaknuo je želju da se pokaže zdravstvenoj i stručnoj javnosti kako je lipička bolnica nakon ogromnih ratnih razaranja uspjela stati na noge i opet zauzeti svoje mjesto u hrvatskoj rehabilitacijskoj medicini. Također je skup iskoristio kao prigodu da istakne nedavno potpisani sporazum o poslovnoj suradnji s Medicinskim fakultetom Osijek u izvedbi kliničke nastave, obavljanju znanstveno-istraživačkog i stručnog rada te specijalističkom usavršavanju studenata, čime Bolnica dokazuje da se ne zadovoljava osrednjošću i postojećim, rekao je Kelemen.

Lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar pozdravljajući skup naglasio je bolnicu kao uspješan primjer obnove kako u pogledu infrastrukture tako i stručnosti što je vrlo bitno jer je zdravstveni turizam temelj razvoja Lipika što će doći uskoro otvaranjem veteranskog centra, te početkom obnove turističkih sadržaja, još više do izražaja. Vesna Vlašić, pročelnica za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije,  naglasila je da je Lipik upravo zbog svega toga pravo mjesto za održavanje ovog skupa.

Skup su pozdravili i primarijus Goran Ivanišević i dr. Silva Butković Soldo ispred Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, odnosno Medicinskog fakulteta Osijek koji su suorganizatori dok je ove godine pokroviteljstvo preuzela Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Prvi dio skupa imao je memorijalni karakter  na kojem su dr. Anđelka Gajšak Špančić i dr. Oto Kraml, kolege i prijatelji pokojnog dr. Šretera, govorili o životopisu ovog domoljuba i humanista stavljajući ove godine naglaska na javna priznanja koje je za svog kratkog života (1951.-1991.) dobio za stručne i domoljubne zasluge od lokalne zajednice, Ministarstva obrane, Predsjednika RH, strukovnih udruga i drugih.

3

Dr. Ivan Šreter, osim što je bio liječnik u lipičkoj bolnici, bio je i njen posljednji predratni ravnatelj koji je kao hrvatski domoljub otet u četničkoj zasjedi 18. kolovoza 1991. godine u Kukunjevcu otkada mu se gubi svaki trag.

U nastavku sudionici skupa imat će priliku odslušati 15 stručnih predavanja od kojih su četiri timski rad lipičkih liječnika  i fizioterapeuta  nastali kao rezultat njihovog iskustva u liječenju multiple skleroze, odnosno križobolje.