Četvrtak je dan kada je u Pakracu gužva. Tržni je dan dovoljan razlog da automobilom priđete tržnici, pronađete kakvo praktično mjesto za parking i limenog ljubimca "uglavite" gdje stane, uglavnom preko ceste. Neće smetati jer nećete dugo...  Sretni jer ste stali kvalitetno, blizu, tako da vas od prvih štandova dijeli tek nekoliko koraka, veselo pola sata do sat potrošite na tržnu ponudu. Policija neće, znate to, jer tu parkirate već mjesecima. U konačnici, na parkingu ste...

Jeste, ali čijem?

Upravo je takvo, nesmotreno parkiranje automobila izazvalo bijes stanara stambenih zgrada iz Matice hrvatske, u susjedstvu tržnice, koji  tvrde da njihova parkirna mjesta četvrtkom budu zauzeta, a prilaz garažama ili čak ulaz u zgradu priječen neuredno načičkanim automobilima nepoznatih registarskih oznaka.

Parking problme 3

No, jesu li u pravu kada tvrde da polažu isključivo pravo na  parkirno mjesto i da je ono njima zagarantirano samom činjenicom da su vlasnici stana u zgradi ispod koje je sporna zelena površina ili kako oni tvrde - parking? Branko Galić, predstavnik stanara iz stambenog ulaza Matice hrvatske 3 tvrdi da je tako: "problem je u tome što više ne znamo čija je nadležnost rješavanja ovog problema. Kontaktirali smo komunalnog redara Tomislava Luksetića, uputili mu dopis koji je on proslijedio policiji i koja bi dalje trebala postupiti po dužnosti i kažnjavati za ovakve stvari. Tražili smo od Grada dopuštenje da postavimo znak "dozvoljen parking samo za stanare", dobili ga, izdvojili iz pričuve naših 1500 kuna i postavili znak, no pomaka nema. Četvrtkom su doslovce parkirna mjesta zatrpana, a vozački bezobrazluk, namjeran ili ne, ide do toga da nam se blokira i izlaz iz garaža... ne znamo što dalje  činiti."

Na prvu se ljutnja stanara čini opravdana, uzmemo li u obzir da s druge strane tržnice prilazeći od zgrade pošte postoji predviđen parking pa još tome dodamo praznu parkirnu površinu stare pijace na potezu prema Prolazu baruna Trenka i dolazimo do minimalno pedesetak slobodnih parkirnih mjesta. Nije teško parkirati niti na parking policije ili bočno do Vladikinog dvora...no, očito je mnogima danas problem, s dvije vrećice u ruci, prehodati ove doista minimalne udaljenosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Policija se ograđuje. Kontakt policajac Darko Major tvrdi da je problem u nadležnosti komunalnog redara jer je u pitanju zelena površina: "Ne znam kako su stanari uopće mogli postaviti znak koji tamo stoji, to su učinili na svoju ruku. U pitanju je zelena površina i njihove prijave trebaju ići na adresu komunalnog redara. Drugi je problem blokiranje garažnih ulaza, to je naša nadležnost i izaći ćemo na teren po prijavi."

fotka86901

Tomislav Luksetić, pakrački komunalni redar se ne slaže: "Ni slučajno. Tvrdim da policija ne radi svoj posao. Stanari su uredno tražili dopuštenje za postavljanje obavještajnog znaka i policija treba postupati po službenoj dužnosti. Naravno, ako im stigne prijava stanara. Inače, držim da je glavni problem što su ljudi postali lijeni, zaboravili hodati. Ima dosta parkirnih mjesta oko tržnice gdje ne treba prijeći više od 50 metara da dođeš do samog centra tržne ponude."

Nesuglasje policije i komualnog redara postoji, razlika u tumačenju prekršaja je evidentna, ne zna se tko treba napisati kaznu, no prekršaj je u svakom slučaju počinjen. Stanari će i dalje, bar još jedno vrijeme svojim prigovaranjem i dopisima lutati od komunalnog redara do policije dok netko ne reagira.

Činjenica pak, koja ne ide u prilog stanarima je ta da problem postoji tek nekoliko prijepodnevnih sati četvrtka pa možda malo tolerancije stanara ne bi bilo na odmet. Ipak stanuju u srcu grada, a gužva... sretni smo kad je ima.

Bar četvrtkom.