Ljetovalište HCK Pakrac „Cvrčak“ na Viru za ovu sezonu je popunjeno, a pojedinačno mjesta u nekoj od skupina bit će samo u slučaju da netko otkaže već rezervirani aranžman. U 10 grupa od 10. lipnja do 2. rujna na Viru će ljetovati više od 700 osoba i u 84 dana, koliko će trajati ovogodišnja sezona, ostvariti više od 5500 noćenja što je turistički promet na razini prošle godine.

Odmaralište je trebalo početi raditi 2. lipnja. No, Slovaci iz pakračkih prijateljskih općina i gradova su ponovo, drugi put u tri godine, svoju grupu nedavno otkazali tako da u HCK Pakrac nisu stigli za taj termin pronaći zamjenu, mada je ranije dok je termin slovio kao rezerviran bilo više interesa za provođenje takozvane nastave u prirodi.  Osim pojedinačnih gostiju, najviše s područja Pakraca i Lipika Vir će i ove godine puniti organizirane grupe. Po prvi put cijeli termin u kolovozu je zakupio Gradsko društvo HCK Našice i Srpsko kulturno  društvo „Prosvjeta“. Tu su i dalje kao korisnici umirovljeničke udruge iz Daruvara, Požege i Novske, daruvarska škola „Rudolf Steiner“ kao i slična škola iz Velike Gorice, udruga koja okuplja osobe s posebnim potrebama „Golubica“ iz Vukovara, socijalna vijeća gradova Pakraca i Lipika.

U odnosu na prošlu godinu cijena aranžmana koji se sastoji od devet pansiona te prijevoza u oba pravca skuplja je 50 kuna i iznosi 1370 kuna za djecu, odnosno od 1650 do 1850 za odrasle. Poskupljenje će biti potrošeno na plaćanje auto-ceste, više se neće putovati okolnim pravcima izbjegavajući auto-cestu pa će put do Vira i natrag biti vremenski skraćen.

WP_20160516_10_35_08_Pro

Investicija ove godine na Viru neće biti. Kako nam je rekao ravnatelj Duško Kliček, plan je otplatiti kredite, te dugove prema dobavljačima kao i platiti troškove naknade za legalizaciju objekta. Samo kazna za zadržavanje objekta u prostoru iznosi 45 tisuća kuna, vodna naknada 25.000 kuna i obje ove stavke plaćaju se sukcesivno dok se čeka odluka Općinskog vijeća Vira za oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa. Time bi do kraja godine mogao biti riješen i taj problem.