Područni ured za zaštitu i spašavanje Požega organizator je provođenja programa osposobljavanja stotinjak pripadnika postrojbi civilne zaštite opće namjene gradova Pakraca i Lipika koji se danas tijekom dopodneva održava u pakračkoj gradskoj vijećnici.

????????????????????????????????????

U suradnji s predstavnicima Hrvatskih voda ispostave Daruvar, Gradskog društva Crvenog križa Pakrac, Vatrogasne zajednice Pakrac - Lipik te Zavoda za hitnu medicinu Požeško - slavonske županije - hitne medicinske pomoći Pakrac kroz teoretski i praktični dio pripadnici civilne zaštite upoznavaju se sa zakonskim osnovama sustava civilne zaštite i njihovom ulogom u sustavu civilne zaštite,  ulozi gradskog društva Crvenog križa i njihovih volontera u velikim katastrofama i nesrećama, sprečavanje prijetnji u obrani od poplava izradom zečjih nasipa, pružanju prve pomoći unesrećenim osobama te početno gašenje požara vodom i vatrogasnim aparatima.

DSC_8638

Pripadnike postrojbe koju se angažira ako je katastrofa takvih razmjera da angažman operativnih snaga poput vatrogastva, HGSS, policije i vojske na terenu nije dovoljan, pozdravili su i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević te lipički gradonačelnik Vinko Kasana rekavši kako se potreba civilne zaštite pokazala 2014. godine tijekom poplava te bila važan sudionik u zaštiti i spašavanju ljudi i imovine. Istaknuli su kako civilna zaštita nije samo zakonska obveza nego je i nužnost u lokalnoj zajednici zahvalivši pripadnicima na odazivu.