Zaposlenici Voda Lipik, kao što je obećao još jesenas njihov direktor Marijan Pierobon, prošlog tjedna započeli su s obnovom pakračke česme u Branimirovoj ulici.

cesma6

Do sada je obnovljen vodovodni priključak i saniran građevinski dio ovog objekta ispod krovišta. Obnovu, osim limenog dijela krovišta, obavljaju isključivo s vlastitim zaposlenicima i materijalom, u danima kada nemaju previše obveza na vodovodnom sustavu Pakraca i Lipika tako da se Pierobon nije htio izjašnjavati o roku u kojem će završiti obnovu, kao i o novčanim sredstvima koje će to zahtijevati. Uglavnom, uskoro će iz česme ponovo početi teći voda te će urediti njen okoliš.

Prema zahtjevu zaštitara spomenika kulture, koji nadziru obnovu, ništa ozbiljnije neće biti rađeno na fasadi česme te će ona ostati u sadašnjem izgledu osim što će  biti oprana.

Česma je, prema zapisima Duška Kličeka u monografiji Ulicama moga grada (strana 33), izgrađena nakon Eparhijskog dvora u drugoj polovici 18. stoljeća i postala je jedna od pakračkih prepoznatljivosti. Do sada je obnavljana dva puta, 1882. i 1930. godine. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća uslijed građevinskih radova prekinuta je njena prirodna vodena žila koje je napajala česmu te je kasnije priključena na gradski vodovod.