Jučerašnje hladno jutro koje je nakon dužeg razdoblja svanulo u temperaturnom minusu posebno je razočaralo pčelare. Upravo ovih dana počeo je cvjetati bagrem koji nudi najizdašniju pašu na našem području, a baš je njegov cvijet, ugrožen minus Celzijusima, pretrpio značajnu štetu. Ima li još uvijek nade za dobru bagremovu pašu, kratko nam je objasnio Vinko Saleta, predsjednik Udruge pčelara Pakrac - Lipik:

"Bagrem je taman počeo cvjetati, Krndija se već bijeli, no kakve su posljedice ovog mraza još se uvijek ne zna.  Doduše, bagrem je ove godine uslijed vremena malo uranio, počeo se otvarati i taj dio cvijeta gotovo je sigurno uništen. Kažem, ne sve, u nekim zonama cvijet je još u razvoju i ima velike šanse da je preživio, ali ovaj dio koji se počeo otvarati sigurno je izgubljen. Znat ćemo kroz dan dva preciznije, vidjet će se to i po laticama, ukoliko su požutile cvijet je uništen."

Pčele su u ovom periodu optimalno pripremljene za bagrem kojemu paša kreće početkom svibnja. Osim bagrema koji je pretrpio štetu, ostale paše ili kulture poput kestena kasnije formiraju cvijet pa ne bi trebale biti značajnije ugrožene ovim naletom niskih temperatura.