Romska manjina koja hara i vara našim područjem, ponašanje djelatnika pakračke Šumarije i ruševna kuća "Grgurić" bile su glavne teme sjednice Povjerenstva za prevenciju Grad Pakraca  koja je održana utorak 26. travnja na kojoj su Anamarija Blažević, gradonačelnica i Mario Pjerabon, načelnik PP Pakrac izvijestili prisutne predstavnike ustanova, Udruga i mjesnih odbora imenovane u ovo tijelo, o stanju sigurnosti na našem području kao i daljnjim aktivnostima i preventivnim mjerama koje se tom smjeru poduzimaju.

Pjerabon je zadovoljan općim sigurnosnim stanjem koje je u načelu poboljšano, broj prometnih nezgoda je u opadanju kao i intervencije policije pri remećenju javnog reda i mira. Načelnik je posebno izdvojio problem Bolničke ulice i vječne nesuglasice vlasnika ugostiteljskih objekata i stanara koji su danas, razgovorom i posredovanjem policajaca u zajednici, svedene na podnošljivu razinu. Vandalizam je pod kontrolom, iako i danas ima izdvojenih incidenata pa nas i dalje, jutrima nakon vikenda, zna uz cestu dočekati iščupani znak, potrgano cvijeće ili uništen zeleni pojas. Pomoći tu nema, policija ažurno radi sa školarcima kroz razne edukacije i prigodne akcije u cilju podizanja kvalitete odgoja i svođenja nediscipline van kućnog praga na najmanju moguću mjeru.

Policijskih intervencija je bilo i na prijavu nasilja u obitelji, gdje je policija intervenirala trenutno i zaštitila ugrožene, uz naglasak da je među ugroženima bilo i muškaraca koji su zaštitu policije tražili zbog ugnjetavanja od strane nježnijeg spola .

Trenutno najviše glavobolje policiji zadaju Romi koji su došli s virovitičkog područja i operiraju našim područjem predstavljajući se kao policajci, bankari, djelatnici Centra za socijalnu skrb, pokušavajući na taj način doći do podataka o imovinskom stanju pojedinog kućanstva i opljačkati ga. Ne jednom su u tome i uspjeli pa gradonačelnica i načelnik ovim putem apeliraju na stanovništvo da u sličnim situacijama traže detaljno legitimiranje službenih osoba.

Rad djelatnika pakračke Šumarije izazvao je dosta negativnih reakcija, a posebno je veliko nezadovoljstvo predstavnika MO Cikote koji se požalili na "šumare" koji korištenu cestu za izvlačenje trupaca ne dovedu u prvobitno stanje. Gradonačelnica je uzvratila da je to dužnost Šumarije i da je takvo neodgovorno ponašanje podložno sankcijama koje su dalje u nadležnosti ustanova.

Blažević je prisutne izvijestila i o aktivnostima po pitanju razminiravanja koje je u završnoj fazi, ali i da na području Pakraca ima još uvijek 30 km2 minsko sumnjivog područja na koje upozoravaju čak 483 oznake o minskoj opasnosti.

Bilo je riječi i o sigurnosnoj situacija u strogom centru. Građane je zanimalo i stanje ruševina u centru Grada koje prijete "da se prolaznicima sruše na glavu", posebno apostrofirajući kuću Grgurić koja je već postala pakrački simbol ruševine u centru na koju smo navikli i s kojom smo saživjeli. Blažević je uzvratila da je unatoč gotovo svakodnevnom kontaktu, za sad jako teško doći do dogovora i rješenja s vlasnicima oko ovog pitanja, iako ruševina osim estetske mrlje već dugo nameće i problem sanitarne sigurnosti.