Češki dom u Prekopakri ugostio je u subotu 9. travnja KUD Seljačku slogu iz Prekopakre koja je u nazočnosti stotinjak članova i posjetitelja, održala redovnu godišnju skupštinu.

DSC_7475

Skupštinu je otvorila predsjednica KUD-a Dubravka Arland  i izvijestila o aktivnostima društva u protekloj godini. Arland je u izvješću izdvojila aktivnosti mlađih dobnih skupina koje djeluju pri KUD-u Seljačka sloga gdje najmlađi članovi broje tek četvrtu godinu života. Posebno su ponosni i na sudjelovanje Martine Svjetličić Brtan na izboru  „Mladost i ljepota Slavonije“ u Starim Mikanovcima gdje je osvojila prvo mjesto u izboru za najljepšu snašu. Slogaši naglašavaju i dobru suradnju s Udrugom hrvatsko – francuskog prijateljstva putem koje su gostovali osam dana u Francuskoj na Danima hrvatske kulture, gdje su gotovo svakodnevno cjelovečernjim programom predstavljali svoju zemlju i svoj zavičaj, a nije zaboravljena niti organizacija već tradicionalnog, petog po redu, prekopakranskog Šokačkog sijela.

Financijsko izvješće podnijela je blagajnica KUD-a Slavica Modrušan. Precizna kakva jest, prisutnima je prihode i rashode pojasnila i opravdala do u lipu. KUD je tako tijekom protekle godine s raznih strana prihodovao 52.728,46 kuna obogaćen saldom koji su prenijeli iz prethodne godine pa su rashodi od 54.342,45 kuna  u 2015. godini rezultirali plusom, a na računu nešto novca ima i danas.

DSC_7471

Nakon financijskog izvješća predsjednica Arland  je predstavila plan rada za tekuću godinu. Izdvojila je nastupanje KUD na smotrama i ostalim manifestacijama širom zemlje te mjesec svibanj koji je rezerviran za 5. Smotru folklora u Pakracu. Ponovo je u planu održavanje Šokačkog sijela te nabava i zanavljanje narodnih nošnji i instrumenata. KUD je uvijek otvoren za nove članove, želja je uključivanje što više mladih u rad društva, a neupitan je i nastavak suradnje s tamburaškim orkestrom Grada Pakraca.

DSC_7477

Skupštini je nazočila i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević: „Najprije bih rekla da su ovi izvještaji koje sam čula preskromni jer je KUD Seljačka sloga najveći čuvar naše kulturne baštine. Zadnjih nekoliko godine su napravljeni veliki pomaci. Kao članica KUD-a posebno sam ponosna što smo uspjeli organizirati Smotru folklora koja je noseća manifestacija Pakračkog ljeta. Uvijek sam prisutna i na Šokačkom sijelu i ono može biti uzor mnogim lokalnim manifestacijama. Rad KUD-a je prepoznat u cijeloj Slavoniji i Hrvatskoj, a izuzetna je stvar što smo kulturu i tradiciju uspjeli predstaviti i van granica lijepe naše sudjelovanjem na Danima hrvatske kulture u Francuskoj.“

Domaćine su pozdravili i predstavnici  KUD-a Zeleni gaj, Češke besede, Udruge hrvatsko – francuskog prijateljstva i KPD Sloga čestitavši im na postignutim rezultatima uz želje za ostvarenje predstavljenog plana rada u narednom periodu.

DSC_7474