Odjel pedijatrije u Gradskoj bolnici Pakrac dobio je novi UZV color doppler uređaj vrijedan oko  402.000 kuna zahvaljujući projektu "Činim dobro svaki dan" u kojem PBZ Grupa donira sredstva. Ček s kaširanim sredstvima uručio je danas Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda, dr. Željku Glaviću, sanacijskom upravitelju OŽB Požega, a ovoj primopredaji prisustvovali su i dr. Ružica Palić Kramarić, pomoćnica ministra zdravlja, Alojz Tomašević, požeško – slavonski župan te pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević.
"Požeška bolnica aktivno je uključena u projekt praćenja djece s neurorizicima na obje lokacije. Uz znanje i trud liječnika i medicinskih sestara, za kvalitetno provođenje projekta posebno je važna medicinska oprema. Bolnica je osigurala stručan i educiran kadar, a ovom donacijom ultrazvučne opreme Privredna banka Zagreb je osigurala vrhunsku opremu neophodnu za dijagnostiku te omogućili da ovdje u Pakracu ova dijagnostika bude na razini suvremene europske medicine što značajno doprinosi razvoju dječjeg odjela u Pakracu, jednog od stupova opstojnosti pakračke bolnice", rekao je dr. Željko Glavić, sanacijski upravitelj OŽB Požega.
O važnosti pakračke bolnice govorila je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, istaknuvši njenu 120 godina dugu povijest u koju na liječenje dolaze pacijenti iz tri županije; požeško-slavonske, bjelovarsko-bilogorske i sisačko-moslavačke, te izrazila nadu kako će se i drugi sektori uključiti u sličnim hvalevrijednim akcijama kako bi svojim doprinosom pomogli ovim područjima stradalima u ratu.
"Ovo je naša 25. donacija po redu i druga najveća u Hrvatskoj. Posebno nam je drago što smo upravo zbog toga u Pakracu te ako ova donacija pomogne samo jednom djetetu, već smo puno napravili", istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.
Zahvalnost za potrebnu opremu izrazio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, rekavši kako je posebna čast biti u bolnici koja je u Domovinskom ratu bila na prvoj crti bojišnice, u gradu koji je obranio ovaj dio Slavonije. Zato važnost ovakvih projekata u gradovima koji su ranjeni treba isticati i podupirati jer su oni nešto veliko posebno za one područja koja su zaboravljena, istaknuo je župan Tomašević.
PBZ već osam godina surađuje s Ministarstvom zdravlja i potpomaže projekt "Praćenje djece s neurorizicima" što je rezultat i današnje donacije pakračkoj bolnici o čemu je govorila pomoćnica ministra zdravlja dr. Ružica Palić Kramarić. "Cilj projekta je omogućiti ranu dijagnostičku obradu i što ranije uključivanje u rehabilitaciju. Oko 10 posto novorođenčadi ima komplikacije prilikom poroda stoga se ubrajaju u skupinu neurorizične djece, zbog toga je potrebno rano prepoznati takvu djecu koja se detektiraju upravo ultrazvukom mozga. Nabavka ovakvog uređaja na ovom području je najbolja je prilika za djecu koju možemo uključiti što prije u rehabilitacijske postupke", naglasila je dr. Palić Kramarić.
Nakon formalnog obraćanja, uzvanike je u obilazak prostorija pakračke pedijatrije, kao i ambulante u kojoj je smješten novi ultrazvučni uređaj, provela dr. Goranka Kansky Pupak, voditeljica Odjela pakračke pedijatrije, rekavši kako je uređaj već bio u uporabi kojim su jednom djetetu dijagnosticirali srčanu manu te kako je veći doprinos u tome što njime mogu obaviti preglede i drugih organa, ne samo mozga.