Manjak prihoda u gradskoj kasi iz prethodnih godina od skoro 3,5 milijuna kuna tijekom 2015. godine je povećan tako da je s 31. prosinca ostvaren manjak prihoda nešto više od 4 milijuna kuna.  Popis od dvjestotinjak osoba koje su unazad 20 godina dobile javno priznanje Grada Pakraca proširit će se na još osam dobitnika, a vijećnici su se najviše zadržali u raspravi gospodarenja kućnim otpadom, izvješću o poslovanju Poduzetničkog centa, a bilo je i polemika oko prijedloga dobitnika ovogodišnjih javnih gradskih priznanja, najvažnije su rasprave održane sinoć na troipolsatnoj sjenici Gradskog vijeća Pakrac.
Obrazalažući godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Pakraca za prošlu godinu Vinko Pečanić, voditelj Odsjeka za gospodarstvo, proračun i financije, rekao je kako je manjak prihoda uvjetovan prvenstveno sufinanciranjem projekata sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ministarstvima gdje su morali prikazati sve rashode za te projekte koji su ušli u troškove, a dio manjka rezultiran je i povećanim povratom poreza na dohodak na kraju godine. Dodao je kako su svi krediti koji su bili prije podignuti, sve su obveze prema njima isplaćene, tako da je u 2015. godini  isplaćeno ukupno oko 1,8 milijuna kuna glavnice te oko 30.000 kuna redovnih kamata.
Miroslav Ivančić (HDZ) rekao je kako nisu prezadovoljni minusom nastalih zbog objektivnih okolnosti, ali veseli što kreditnih obveza nema. Izvješće su bez puno rasprave prihvatili i vijećnici SDP-a, no Mihajla Pavković konstatirala je kako se deficit povećao i proračun nije razvojni. Nezavisni Damir Špančić konstatirao je kako je Grad godinama u minusima od 3,5 do 5,5 milijuna kuna te poželio gradonačelnici uspjeha budući, kako je naglasio, nasljeđuje velike probleme te dao prijedlog da se bruto godišnja plaća zamjenika gradonačelnika raspodijeli službenicima gradske uprave zamjerajući bivšem gradonačelniku Davoru Huški smanjivanje plaća, na što mu je Ivančić odgovorio kako nije promjereno govoriti o nekome tko nije prisutan na sjednici. Dragan Marin (SDP) rekao je kako ga brojke ne vesele, postotci i iznosi ponovo stagniraju, dodavši kako bi Grad trebao poduzimati hrabrije mjere koje će kroz par godina uzrokovati da prirezi ovise i o drugim stavkama. Bez puno polemika, izvješće o izvršenju proračuna izglasan je jednoglasno.
Nije bilo niti previše rasprava oko polugodišnjeg izvješća o radu gradonačelnika budući da ga je na njegovom mjestu zamijenila nova gradonačelnica rekavši kako joj je teško govoriti u nečije ime te da će se vijećnicima potrebni odgovori dostaviti pisanim putem. Neven Garača (SDP) zamjerio je što se u izvješću koje se odnosi na 2015. godine, na nekoliko mjesta spominju neke od prethodnih što bi zbog jasnoće trebalo izbaciti. Nezavisni Damir Špančić bivšem gradonačelniku Davoru Huški je ponovo zamjerio što nije bio prisutan na sjednici kako bi obrazložio i izvršenje godišnjeg proračuna kao i njegovo izvješće o radu što je bio razlog njegovog glasovanja protiv ovog izvješća.

Pohvale knjižnici i muzeju

Sjednica je uobičajeno otvorena serijom izvješća o radu gradskih ustanova u prošloj godini koju su započele Monika Lucić Fider, ravnateljica knjižnice, Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja, te Ivana Orban, direktorica Poduzetničkog centra Pakrac.
Obje kulturne ustanove za svoja izvješća dobile su pohvale za svoj rad. Vijećnici su ga ocijenili angažiranim i onim koji doprinose bogatstvu kulturnog života u gradu, ali naglasili i zajednički problem malobrojnosti stručnog kadra. Gradonačelnica Blažević dodala je kako su ove kulturne ustanove vodeći subjekti u projektu obnove Spahijskog podruma, nadajući se kako će projekt uspjeti uz stručne smjernice djelatnica za razvijanje daljnjih kulturnih djelatnosti.
Klub vijećnika HDZ-a prihvatio je izvješće o radu Muzeja grada Pakraca, a u pojedinačnim raspravama SDP-ovih vijećnika neki su izrazili i kritike. Ne osporavajući činjenicu o kvalitetnom radu Muzeja, Neven Garača (SDP) izrazio je nezadovoljstvo zbog nedovoljnog istraživanja povijesti antifašizma, a posebno zbog neobilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom koja je bila prošle godine, a glasovao je, uz Dragana Marina, protiv ovog izvješća. Miroslav Delač (HDZ) rekao je kako smatra da danas antifašizmu nije mjesto u muzeju na što se nije složio Nikola Ivanović (DPS) rekavši kako bi građani i udruge trebale pokazati veću inicijativu po tom pitanju. Ravnateljica Hihlik objasnila je kako vjeruje kako će biti prilike dodatno istražiti i taj dio povijesti, ali kako on nije zanemaren te zbog toga kritiku kao takvu ne razumije.
Poduža rasprava trajala je o izvješću o radu Poduzetničkog centra Pakrac u kojem je direktorica Ivana Orban izvijestila kako je broj djelatnika u razvojnom odjelu deficitaran s obzirom da je podupiranje poslovnih aktivnosti i razvoj poduzetništva glavna djelatnost PCP-a. Gradska sportska dvorana od 1. srpnja trebala bi pripasti pod Sportsku zajednicu Grada Pakraca i kako je navela Orban, dvorana može ostvariti prihode s postojećim ugovorima koje pokrivaju troškove za zaposlene i održavanja. Gubici od poslovanja hotela dok je organizacijski pripadao PCP-u su sanirani i nisu utjecali na poslovanje, godina je protekla u zatvaranju dugova i računa te je završena pozitivno.
Miroslav Ivančić ispred kluba HDZ-a podržao je izvješće pohvalivši detaljnost dok Klub SDP-a ovo izvješće nije prihvatio zbog neodržavanja skupštine trgovačkog društva, a ovu proceduralnu grešku zamjerili su Dragan Marin i Zoran Krejči naglašavajući više pažnje razvojnom odjelu. Neven Garača (SDP) nazvao je izvješće stvarnom slikom Poduzetničkog centra koji ukazuje na teškoće te predložio da se donese dugogodišnja strategija kako bi se negativni utjecaji zaustavili. Nezavisni Damir Špančić rekao je "kako jedini godinama nije prihvaćao prijašnja izvješća Poduzetničkog centra zbog dugogodišnje stagnacije te čestitao Orban na kvalitetnom i, po prvi put, iskrenom izvješću". Orban je na Špančićevo pitanje o aktivnostima u Zoni male privrede odgovorila kako su one usmjerene u proširenje zone, a na Zoni Pakrac 5 realizirana je kupnja od jednog poduzetnika. Upravo zbog proceduralnih razloga 10 vijećnika za ovo izvješće glasovalo je za, troje protiv, i dvoje je bilo suzdržano.
Cijeli niz pitanja vijećnici su imali za Zdravka Vostrija, direktora Komunalca, prilikom podnošenja izvješća o gospodarenju otpadom u prošloj godini. Ona je, prema riječima Vostrija, ocijenjena kao značajna jer je poduzeto niz aktivnosti na osuvremenjavanju zbrinajvanja otpada. Dio se odnosi na podjelu kompostera te nabavu oko 4700 kanti za biootpad, a onaj najznačajniji dio, sanacija odlagališta „Crkvište“ započet će ovih dana. U tijeku je čipiranje kanti postojećih zelenih u Pakracu čime bi se naplata obračunavala prema stvarnoj količini smeća, s te strane puno toga je još s državne razine nejasno, no Vostri je istaknuo kako poskupljenja za građane neće biti.
Prigovor je istaknuo Miroslav Ivančić (HDZ) zbog nedovoljno brzog pražnjenja zelenih otoka, kako treba organizirati i uskladiti dinamiku te naglasio potrebu veće edukacije o razvrstavanju otpada dok je Morena Mandić Čolić (HDZ) prigovorila o neodržavanju kontejnera kod stambenih zgrada što je bilo pitanje spominjano na više sjednica. Vijećnici SDP-a izvješće su ocijenili smiješnim jer treba biti puno opširnije i detaljnije. Zoran Krejči konstatirao je kako postoje prigovori te apelirao kako takve prijedloge treba ozbiljno shvatiti na što se složila gradonačelnica Blažević rekavši kako prostora za napredak uvijek ima.

Nejedinstveni oko godišnjih nagrada

Neuobičajeno za dosadašnju praksu vijećnici se na ovoj sjednici uz veliku raspravu nisu složili s jednim prijedlogom o ovogodišnjem dobitniku nagrade Grada Pakraca točnije za Pečat Grada Pakraca kojim je predložen profesor Ivan Hiti iz Sračinca koji je tijekom Domovinskog rata u Pakracu spasio neprocjenjiva umjetnička djela i knjižni fond kojemu je prijetilo uništenje u polurazrušenoj gradskoj knjižnici i Vladikinom dvoru.
Klubu HDZ-a glasovao je protiv dodjele priznanja Ivanu Hitiju, kako je objasnio Miroslav Ivančić, ne zbog humanog čina očuvanja kulturne baštine kao što piše i u samom obrazloženju, nego izjave u dokumentarnom filmu "Biti ili ne biti" u kojem navodi da je od vrha hrvatske vlade dobio nalog da uništi spornu građu što su teške optužbe, a što su vijećnici HDZ-a netom prije sjenice saznali.
Nezavisni Miroslav Vacek nadovezao se na Ivančićeve riječi, ne umanjujući značaj u kulturnom doprinosu, dodavši kako bi prihvaćanje prijedloga za dodjelu priznaje Hitiju bilo nekorektno prema hrvatskim braniteljima. Nikola Ivanović (DPS) je istaknuo kako mu je drago što je ovaj čovjek predložen, to je bio civilizacijski čin kojim bi se Pakračani trebali ponositi, a sve sporne informacije su iz medija i one kao takve nisu vjerodostojne. Zbog utvrđenih okolnosti i nakon konzultacija te pojedinačnog izjašnjavanja, deset vijećnika je glasovalo protiv dodjele priznanja Ivanu Hitiju, troje je bilo za dok je dvoje bilo suzdržano.
Ostali prijedlozi  za ovogodišnja priznanja su prošla bez rasprave. Na jučerašnjoj sjednici usvojena je i odluka o sklapanju sporazuma prijateljstva i suradnje Grada Pakraca i Općine Postrekov iz Republike Češke, odluka o uvjetima i postupku natječaja za zakup poslovnog prostora u Spahijskom podrumu kao i više tehničkih odluka u sferi komunalne problematike koje se uglavnom odnose na usklađivanje lokalnih odluka sa zakonima.

DOBITNICI OVOGODIŠNJIH JAVNIH PRIZNANJA

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac 18. ožujka  bit će uručena ovogodišnja javna priznanja kako si ih izglasali vijećnici na ovoj sjednici.
Priznanje za počasnog građanina Grada Pakraca dobit će  Đuro Dečak, general pukovnik u mirovini, javno priznanje Zlatna plaketa "Grb Grada Pakraca" dobit će Zdenko Ružička iz Pakraca, za područje gospodarstva; Darko Dovranić iz Vrbovca, za područje kulture; doc.dr.sc. Ante Nazor iz Zagreba, za područje drugih društvenih djelatnosti; Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama gradova Pakraca i Lipika "Latica", za područje zdravstva i socijalne skrbi i Zvonimir Kobetić iz Prekopakre, posthumno za životno djelo iz područja kulture.
Javno priznanje "Pečat Grada Pakraca" dobit će Muzej grada Pakraca i Udruga "Hrvatska žena" Prekopakra.