caglic kulhavi

Danas je u Donjem Čagliću, ispred spomen-obilježja posvećenog pripadnicima 1. gardijske brigade Hrvatske vojske „Tigrovi“ organizirano prisjećanje na sve one koji su svoje živote utkali u temelje slobodne i suverene Hrvatske. Okupljeni su se prisjetili poginulih i nestalih suboraca, kao i nevinih civilnih žrtava.

caglicnaklon
caglicglavnitigar
caglichrastic
caglicfelt
caglicvojnici
caglicvojnici
caglictrubadur
caglicokupljeni2
caglicokupljeni
caglicnika

„Prisjećamo se naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te nevinih civilnih žrtava. Njihove žrtve i odricanja ne smijemo i nećemo nikada zaboraviti. U svakoj lijepoj riječi, u plamenu upaljenih svijeća i u našim srcima, oni zauvijek žive. Brane Maran, Danijel Mavrin, Ivan Ljubić, Ivica Šoštarić, Ivica Osmanović, Jasna Jakovljević, Mladen Jurišić, Mario Štivin, Marko Marić, Miro Marić, Silvestar Šimić, Vladimir Brcković, Željko Glešić – bili su pripadnici 1. gardijske brigade HV „Tigrovi“ koji su položili svoje živote na oltar Domovine na lipičkom bojištu i kojima je posvećeno ovo Spomen obilježje“, pobrojao je poginule borce voditelj programa, Matija Kulhavi.

caglic zoki

„Tigrovi su prošli sva ratišta, od najistočnijeg dijela Iloka do najjužnijeg dijela Hrvatske, Konavala. Ova postrojba sastojala se od pripadnika iz svih dijelova Republike Hrvatske. Nema županije iz koje nema Tigrova, a nažalost, nema ni županije koja nema poginule Tigrove, uključujući Hercegovinu i cijelu dijasporu“, rekao je predsjednik županijske podružnice Udruge „Tigrovi“, Zoran Josipović. Pridodao je i kako je kroz torture neprijateljskih logora prošao 201 pripadnik Tigrova. U borbama je ranjeno 1711 pripadnika, od čega je 27 njih postalo stopostotnim invalidima, a 367 pripadnika je poginulo, među kojima su bile i četiri Tigrice, pri čemu je sudbina njih šestorice još uvijek nepoznata.

caglic kasana

„U to vrijeme zlo je krenulo s istoka i rušilo sve pred sobom. Među prvima su stradali oni najnemoćniji, koji nikome nisu bili krivi, civili, starci“, rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana, podcrtavši još jednom kako su pripadnici Tigrova uvijek bili ondje gdje je bilo najteže.

Okupljanje je uveličala mlada vokalna solistica Nika Pastuović koja je na početku izvela hrvatsku himnu, a potom još dvije pjesme, Zemlja dide mog i Dajem ti srce. Niki i njenoj majci Tigrovi su uručili prigodne poklone i cvijeće, a skup u Donjem Čagliću zaokružen je druženjem uzvanika uz zakusku.

caglic nika zajednicka