uvodnik 1

U poslijepodnevnim satima u prodaji će biti novi, 627. broj „Pakračkog lista“.

Lomljive niti života

Život je krhak i svako malo nas na to podsjeti. Najnoviji podsjetnik dobili smo nedavno, zatečeni viješću kako nas je nakon teške bolesti prerano napustio naš profesor i povjesničar koji je dao nemjerljiv doprinos istraživanju i zapisivanju povijesti Pakraca i Lipika, Stjepan Benković. Uvijek je teško čuti kada netko umre prije vremena, a naročito kad se radi o jednom u narodu omiljenom, dragom, a povrh toga i stručnom čovjeku kao što je to bio profesor Benković.

Svojedobno su, ne tako davno, uslijed mahnitosti ratnog ludila lipičkoj ergeli lipicanaca također prijetili smrt i nestanak. Ipak, ta je priča u konačnici dobila sretan epilog, koji ovih dana postaje još sretniji, jer naši su lipicanci nedavno dobili i svoj novi dom. Dovršena je prva od predviđene tri faze izgradnje kompleksa nove ergele, pri čemu bi ona po svom konačnom dovršetku trebala biti jedna od najljepših u Europi. Živi bili pa vidjeli, ali svakako jedan hvalevrijedan i pozitivan pomak koji ovim plemenitim životinjama jamči bolji, kvalitetniji i svrishodniji smještaj.

Kad smo već kod života, kakav bi to život bio bez ljubavi, a kad smo kod životinja, kakvo bi to seosko gospodarstvo bilo bez njih? Odgovore na ta i srodna pitanja u našoj rubrici sugrađani otkriva nam profesorica sociologije i šeovačka snaha, Tajana Kovačević Kovačić. Ova majka dvoje djece iznimno je aktivna u životu lokalne zajednice, a svoju ljubav prema bližnjima zorno je demonstrirala višegodišnjim predanim radom s korisnicima udruge „Latica“. Na našim stranicama provjerite koliko se ova nekoć gradska djevojka u međuvremenu uspjela aklimatizirati na šeovački zrak i prilagoditi životu na selu.

Svoj proces prilagodbe na novo radno mjesto nedavno je započela nasljednica dugovječne Alfrede Petani Grafina na čelu pakračke osnovne glazbene škole. Dali smo joj nekoliko mjeseci prije nego što ćemo je provući kroz novinske retke, ovaj put u formi intervjua. Ako ste se ikad pitali kako je to biti na čelu jedne škole, pa još pritom i glazbene, odgovore za vas možda ima Martina Golub, svojedobno mlada i perspektivna glazbenica, a danas mlada i perspektivna ravnateljica.

Šećer ostavljamo za kraj, jer ovaj mjesec, a mogli bismo reći i najmanje jedno čitavo polugodište obilježio je tko drugi već njegovo visočanstvo, sajam bez premca kakav bi zacijelo poželjeli mnogi gradovi, a upravo je naš i iz godine u godinu nekako uspijeva biti sve bolji. Slavonski banovac još je jednom zapljusnuo gradske ulice svojom zaraznom energijom punom pozitive. Oko sajma se angažiralo pola grada, a ona druga polovica angažirano je uživala u svemu što jedno takvo narodno veselje ima za ponuditi.

Ove godine imali smo koncerte poznatih hrvatskih zabavnjaka dvije noći zaredom, što je popriličan raritet, a sve što se događalo između ta dva koncerta bila je čista destilirana zabava i festival za čula. Ako ste kojim čudom propustili najveću gradsku feštu, detalje o zbivanjima možete pronaći u našoj temi broja.

Živi i zdravi bili i – uživajte u listanju!

PAKRAČKI LIST možete kupiti na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra, Krndija, Lipik) i KTC.