otvorenje ergele naslovna

21. listopada 2024. godine ostat će zabilježen kao bitan povijesni datum grada Lipika, dan kada je svečano otvorena nova ergela u blizini jezera Raminac. Ovom simbolu kulturne baštine, turističke atrakcije Slavonije i novog doma lipicancima prisustvovali su brojni ugledni uzvanici, a nakon hrvatske himne u izvedbi polaznika pakračkog Zbora Osnovne glazbene škole i Tamburaškog orkestra, okupljenima se prvi obratio Nikola Grizelj, ravnatelj objema državnim ergelama, lipičkoj i đakovačkoj. „U Đakovu se nalazi sjedište ergele, a u Lipiku djeluje njezin drugi pogon, gdje trenutno imamo 84 od ukupno 250 konja. 1. prosinca 2022. godine Vlada RH je dala suglasnost za početak prve faze radova na izgradnji nove ergele u Lipiku, čija ukupna investicija iznosi 2,3 milijuna eura. Prva faza uključivala je gradnju tri staje, gnojnice te komunalne infrastrukture, a time je konačno riješeno pitanje smještaja konja u Lipiku, koji su od 2007. godine bili smješteni u iznajmljenim prostorima. Završetkom radova na prvoj fazi ergele, olakšat ćemo provođenje uzgoja i očuvanja lipicanske pasmine. Nakon druge i treće faze, Lipik će imati jednu od najljepših ergela u Europi, s cjelokupnim sadržajem za obuku konja, sportske i turističke aktivnosti“, rekao je Grizelj.

DSC04644 Large

DSC04645 Large

„U ovom povijesnom trenutku za naš grad, ergela nije samo kapitalni projekt, već i simbol tradicije, ponosa i budućnosti Lipika te ključni element za gospodarski, turistički i kulturni razvoj cijelog kraja. Ovo ne bi bilo moguće bez Vlade Republike Hrvatske, bivše ministrice poljoprivrede Marije Vučković, kao i aktualnog ministra Josipa Dabre, čija su zalaganja dala novi zamah razvoju ergele“, zahvalno se izrazio lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

DSC04657-Large
DSC04650-Large

Među uglednim gostima bili su tu izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika hrvatske Vlade - Anamarija Blažević, saborska zastupnica i pakračka gradonačelnica te Josip Dabro, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i šumarstva sa suradnicima; državnim tajnicima Marinkom Beljom i Zdravkom Tušekom te savjetnicima, brigadirom Brankom Borkovićem i Petrom Džajom. Svečanosti su prisustvovali i brojni saborski zastupnici - Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova, Dubravka Lipovac Pehar i Martina Vlašić Iljkić, kao i predstavnici lokalnih vlasti. U ime Požeško-slavonske županije, prisutna je bila županica Antonija Jozić u društvu Davora Huške, ravnatelja uprave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Uz Zdravka Baraća, ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i šumarstva te predsjednika Upravnog vijeća Državne ergele Đakovo i Lipik, članove Upravnog vijeća i upravitelja lipičke ergele Damira Jakšića, događaju su nazočili i čelni ljudi susjednih jedinica lokalne samouprave, ravnatelji ustanova, predstavnici hrvatske policije te predstavnici konjogojskih saveza i udruga, uključujući direktoricu Kobilarne Lipica Tatjanu Vošinek Pucer.

DSC04642 Large

„Lipicanci, simbol ovog kraja i cijele županije, dobili su svoj novi dom, baš kao i onoga dana kada su prije 17 godina vraćeni iz progonstva. Nova ergela osigurat će dostojne uvjete za uzgoj lipicanaca, a bit će i jedinstvena turistička atrakcija za cijelu Slavoniju. Ova ergela ostaje u nasljeđe budućim generacijama, koje će, kao i njihovi preci, osjetiti ljubav prema lipicancima na vlastitoj koži, a ne samo kroz udžbenike. Čestitam i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, koji simbolizira budućnost za lipicance i našu zajednicu“, izjavila je Požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

FOTOGALERIJA

Ubrzo i izgradnja druge i treće faze kompleksa

U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, obratio se Josip Dabro, čije su najave od izgradnji druge i treće faze kompleksa popraćene spontanim pljeskom. „Ponosan sam što ovdje danas vidim i ljude koji su sudjelovali u povratku lipicanaca iz Srbije u noći s 12. na 13. listopada 2007. godine. Posebno me veseli što ćemo odmah nastaviti s drugom i trećom fazom izgradnje kako bismo kompletirali cijeli kompleks nove ergele. Ovaj kraj, koji je prošao kroz mnoga iskušenja, pokazao je da nikada neće biti pokoren, već uvijek ponosan i obranjiv“, izjavio je ministar Dabro. Ministar je također predstavio svoju viziju o budućoj ulozi lipicanaca u očuvanju sigurnosti u kojoj će predložiti Ministarstvu unutarnjih poslova i ministru Božinoviću uvođenje konjice za zaštitu i nadzor hrvatske granice, kao i Schengenskog prostora.

Pakračka se gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević, kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, pri obraćanju okupljenima prisjetila ratnih fotografija Lipika i stradalih lipicanaca. „Otvorenje ergele je posebno emotivan dan za stanovnike Lipika i ostalih koji se sjećamo ratne situacije u kojoj su također stradali i lipicanci. U povijesti Lipika ostat će zlatnim slovima zapisana dva datuma: 12./13. listopad 2007., kada su se lipicanci vratili u Lipik, i današnji, kada su napokon dobili svoj novi dom te nisu više podstanari. Posebno mi drago vidjeti kako i mlađe generacije gaje emotivan odnos prema lipicancima, baš kao što su to činile i prethodne generacije “, rekla je gradonačelnica Blažević.

DSC04669-Large
DSC04665-Large
DSC04658-Large

Program je obogaćen glazbenim točkama, uključujući izvedbe slavonskih pučkih pjesama, a svečano presijecanje vrpce označilo je formalno otvorenje ergele, nakon čega je uslijedila posveta koju je predvodio lipički župnik vlč. Roko Ivanović.

DSC04673 Large

DSC04681 Large