jesen naslovna

Zajednica Talijana „Liberta“ Ploštine i Udruga proizvođača talijanske konjske salame – izvorno Ploštine organizirali su u subotu, 19. listopada 13. po redu manifestaciju „Jesen u našem kraju, Dani talijanske konjske salame, običaji i tradicije“.

U poslijepodnevnim satima tako se na prethodno pripremljenim štandovima mogle degustirati lokalne delicije, ali i kupiti pokoji suvenir od lokalnih izlagača. Bogat dvojezični kulturno-umjetnički program održan je u obližnjem mjesnom domu u večernjim satima. Čast da otvori manifestaciju pripala je ravnateljici pakračkog vrtića, Katarini Lahovsky Kobetić.

Organizatori su istaknuli kako zajednica Talijana „Liberta“ na području naše županije aktivno djeluje godinama, čuvajući tradiciju i običaje talijanske manjine, a želja im je da manifestacija postane tradicionalna te posluži kao okupljalište stanovnika svih okolnih naselja.

FOTOGALERIJA

Kulturnom programu svoj je pečat dalo nekoliko folklornih društava, među kojima su KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre, Češka Beseda Prekopakra, članovi Zajednica Talijana iz Lipika, Moslavine (Dante), Momjana i Malog Lošinja.

Osim pjesme i plesa, obilježeno je i sjećanje na dugogodišnjeg predsjednika Zajednice Talijana „Liberta“ i predsjednika Vijeća talijanske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, gospodina Antu Brunetu, koji nas je prerano napustio. „U sklopu njegovih brojnih poduzetničkih aktivnosti, imali smo priliku cijeniti njegovu dalekovidnost, upornost, ljubav prema svom mjestu Ploštini i gradu Pakracu, koji će ga se sjećati sa zahvalnošću“, poručili su iz „Liberte“.

jesen stand