muzej naslovna

Početak iskopavanja sonde 1 u srpnju 2017. g. (foto T. Lokner)

piše: Tea Lokner

Iako se oduvijek znalo za postojanje velikih kamenih zidina u središtu grada o čemu nam svjedoče brojne razglednice i fotografije još iz prve polovice 20. stoljeća, kao i neki naši stariji sugrađani, prva arheološka istraživanja Staroga grada Pakraca započela su prilično kasno za lokalitet ovakve važnosti. Geofizička istraživanja koja su prethodila arheološkim iskopavanjima potvrdila su postojanje dubokog sloja ostataka Staroga grada, a na temelju njih određene su lokacije za ukupno tri sonde koje su otvorene u srpnju 2017. godine. Prvih nekoliko godina istraživanja je vodio Institut za arheologiju, a 2021. godine istraživanja preuzima Muzej grada Pakraca. Sonde 2 i 3 istraživane su samo u prvoj sezoni, a u njima su pronađeni ostatci polukružne kule sa zanimljivim nalazima poput gotovo cijelog keramičkog vrča i koštica trešanja kao i nekoliko ostataka zidova različitih građevina. Sonda 1, koja se i danas istražuje, pokazala se najperspektivnijom već na samom početku istraživanja, a svake godine iznova potvrđuje tu pretpostavku. Naime, u njoj se nalaze ostatci gotičke crkve koja ima najmanje dvije faze gradnje. Osim izvanrednih arhitektonskih elemenata poput sačuvanog sakrarija, nekoliko ukrašenih baza polustupova i dijela prekrasnog vretenastog stubišta, zanimljivi su i ostali nalazi pronađeni u unutrašnjosti crkve. Kao jedan od najznačajnijih svakako treba istaknuti sačuvane zidne oslike koji ne svjedoče samo o ljepoti ove crkve, već i o imućnosti vlasnika i umijeću graditelja i umjetnika čijim radovima se i danas divimo pri svakom pogledu na ove impozantne zidove. Grobovi pronađeni u unutrašnjosti crkve puno nam govore o nekadašnjim žiteljima ove utvrde, a nalaz koji nas je posebno razveselio bio je jedan slavonski banovac u gotovo savršenom stanju. Posljednjih nekoliko godina provode se istraživanja vanjskog prostora koji je okruživao crkvu. Brojni arheološki slojevi izvrsni su svjedoci burne prošlosti Pakraca kroz posljednjih najmanje 800 godina. Oko crkve su se nalazili objekti poput kuća, staza, ograda i različitih građevina u mlađim razdobljima trajanja utvrde, a najdublji slojevi sačuvali su ostatke srednjovjekovnog groblja koje još uvijek istražujemo.

muzej sonda

Sonda 1 tijekom istraživanja 2014. g. (foto K. Vacek)

Kako bi se zidovi zaštitili od propadanja, svake godine obavlja se konzervacija, dok se najznačajniji nalazi šalju na analize različitim stručnjacima da bismo saznali što je više moguće o ovom zanimljivom lokalitetu. Nadamo se da će u skoroj budućnosti Stari grad biti prezentiran u vidu arheološkog parka gdje će posjetitelji moći doživjeti važnost ovog arheološkog nalazišta koje nas ne prestaje iznenađivati.

Istraživanja od samog početka financira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Pakrac, a svake godine na iskopavanjima rade brojni zainteresirani učenici i studenti, uz neke volontere koji ne mogu odoljeti uzbuđenju novih pronalazaka i jedinstvenih otkrića koje nudi naš Stari grad. Ovogodišnja istraživanja zaista su iznjedrila nevjerojatne nalaze, a ukupni rezultati ove 8. sezone istraživanja bit će detaljno prezentirani o čemu ćete biti na vrijeme obaviješteni.