aktualni sat naslovna

Zoran Hofman (HDZ) postavio je pitanje pročelniku Marijanu Malogorskom, pri čemu ga je zanimalo mogu li se postaviti rasvjetni stupovi od hotela do pružnog prijelaza. Malogorski je odgovorio kako je u tijeku ishođenje dokumentacije, pri čemu se čeka građevinska dozvola.

Zastupnicu Tamaru Vujanić (SDP) zanimala je sudbina više fizioterapeutske škole. Odgovorila je pakračka gradonačelnica, Anamarija Blažević (HDZ), koje je otkrila kako se razgovara s drugim fakultetskim smjerom koji je djelomično zdravstveni, a djelomično turistički, čime se osigurava kontinuitet visokog obrazovanja u Pakracu. Zastupnica Vujanić ponovno je potegla pitanje skloništa Bučje. Gradonačelnica Blažević naglasila je kako je za azil zadužena privatna tvrtka, dioničko društvo, pri čemu su oni kao grad jedan od njihovih klijenata. „Nemam dodatnih informacija, uputit ćemo apel veterinarskoj stanici, odnosno skloništu bučje za brigu o životinjama. Zakonski plaćamo mjesto za pse, a osim toga želimo ih što prije udomiti te već dugi niz godina pomažemo akcijom udomljavanja pasa i to upravo iz sklonita Bučje. Nemamo nadležnost, ali možemo uputiti apel i eventualno pozvati na tematsku sjednicu“, rekla je gradonačelnica Blažević.

Zastupnik Zoran Krejči (SDP) prisjetio se kako je još prije dvije godine spomenuo pano oko tržnice, kakvih je na području županije postavljeno deset, za što je iz Zavoda za javno zdravstvo izdvojeno 230 tisuća eura. Zapitao se funkcionira li taj uređaj za oslobađanje od komaraca, osvrćući se na činjenicu kako svaka dva tjedna treba čistiti i nadopuniti plin, dok je uređaj najavljen tako da ima potencijal ubiti 30 tisuća komaraca u roku od 12 sati, od čega sugrađani ne vide nužno efekte. Gradonačelnica je pojasnila kako grad nije sudjelovao u tom procesu, već HZJZ, kojemu je grad odobrio prostor koji neće narušavati estetiku.

Novogradnja za sve?

Krejči se osvrnuo na to kako su već više puta davali do znanja da Pakrac ima nedostatak kvalitetnog stambenog prostora. „Prije dva tjedna u Sisku se otvorila stambena zgrada u suradnji s gradom Siskom, dobili su kvalitetne stambene zgrade sa stanovima europskog standarda od po 1450 eura po kvadratu. Treba li agresivnije krenuti u provedbu tog plana i u Pakracu?“, zapitao se Krejči. Gradonačelnica je rekla kako je Sisak to dobio zbog potresa. „Razgovarala sam s ministrom Bačićem. Od županije smo tražili i dala nam je dio parcele za izgradnju još jedne zgrade, ministar nas je uputio, proveli smo proceduru koja pokazuje da nam je to potrebno te čekamo zainteresiranog ulagača kojemu bismo dali zemljište i komunalije, pri čemu bi nadležno ministarstvo izgradilo zgradu za deficitarni kadar“, rekla je Blažević. Krejči je rekao kako njihov klub to podržava, pri čemu ipak apelira da Grad proba smoći snage za ideje, prostor i sredstva te da pokuša osigurati zemljište i komunalije, tako da bi normalan građanin mogao kupiti stan u novogradnji. Blažević je rekla kako je na tu temu razgovarala i s privatnim investitorima. „Imamo ulicu 104. brigade, koja će biti probijena od Vukovarske, između Komunlaca i Šumarije, što otvara potencijal od 10 parcela za kuće u nizu. Treba sačekati nacionalni program koji ide za stambenu politiku, ministar Bačić o tome dosta govori, a tu će možda biti i prostora za nas. Čekamo tu strategiju“, rekla je gradonačelnica.

aktualni sat 2

Javni prijevoz, da ili ne

Mile Vujić (SDP) zainteresirao se hoće li profunkcionirati autobusni i željeznički prijevoz. Gradonačelnica je pojasnila kako to nije u nadležnosti Gradske uprave i Grada Pakraca, već županije i Hrvatskih željeznica. „S granonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom često razgovaramo o tome. Osobno nisam zadovoljna javnim prijevozom na području našeg grada, pri čemu pokušavamo osigurati autobus Pakrac-Okučani, zbog bolnice i srednje škole. Sve naše inicijative moraju ići na višu razinu“, zaključila je gradonačelnica.

Vujića je zanimalo i u kojoj je fazi pitanje sanacije pružnih prijelaza na području Pakraca, pri čemu je pročelnik Malogorski ustvrdio kako su iz HŽ-a poručili da će do kraja ove godine sanirati prijelaze kod Katoličkog groblja i Pilane. Prije tri, četiri tjedna iz HŽ-a su poručili kako će ta sanacija ići u sklopu kompletne rekonstrukcije pruge od Virovitice do Banove Jaruge, rekao je pročelnik.

Nadu Todorović (SDSS) zanimalo je hoće li Društveni dom u Šumetlici moći biti prijavljen na neki od natječaja, budući da mu krovište prokišnjava. Gradonačelnica je zaključila kako je potrebno napraviti troškovnik, a u suradnji sa SNV-om dogovoriti sanaciju krovišta i cijelog Doma u nekoliko faza.

Zastupnicu Todorović zanimalo je i planira li Grad uklanjanje Društvenih domova u Derezi i Branešcima. Gradonačelnica je potvrdila kako postoje takvi planovi. „Planiramo uklanjanje svih ruševina na području grada. Krenuli smo od centra, širimo se prema perifereiji, pokušavamo dobiti inženjeriju Hrvatske vojske. Meni je prioritet da tu našu djecu ruševine ne ugrožavaju, moramo uređivati naselja. Sve više nam se mladih vraća, želje živjeti na selu i naša je obaveza to napraviti“, rekla je gradonačelnica.

aktuani sat 3