a la turk naslovnax

Izložba „A la turka 2“ u pakračkom je gradskom muzeju otvorena 26. rujna, a moći će se razgledavati sve do 17. listopada. O čemu se točno radi, provjerili smo na licu mjesta, a više informacija dobili smo od ravnateljice muzeja, Jelene Hihlik.

„Radi se o gostujućoj izložbi iz zagrebačkog Centra za tradicijsku kulturnu baštinu. Taj je Centar prethodno bio poznat kao Posudionica i radionica narodnih nošnji. Radi se o ustanovi koja skuplja narodne nošnje, brine se za njih, iznajmljuje ih KUD-ovima… U svom fundusu imaju oko 39 tisuća narodnih nošnji i različitih dodataka. Organizatori su Međunarodne smotre folklora te su vrlo bitna ustanova što se tiče očuvanja baštine, tekstila i nošnji“, kaže Jelena.

Izložba je originalno nastala u suradnji s kulturnim centrom Yunus Emre koji djeluje pri veleposlanstvu Republike Turske. Izložba A la turka bavila se utjecajem osmanskog odijevanja na hrvatske narodne nošnje. Ta je izložba gostovala u Zagrebu i u drugim gradovima, a iz nje se izrodila ideja i za sljedeću izložbu koja je osim hrvatskih narodnih nošnji obuhvatila i nošnje drugih naroda u okolnim zemljama, uključujući BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo.

FOTOGALERIJA

„Zanimljivo je vidjeti koliko imamo različitosti, ali s druge strane i sličnosti. Naš je kraj bio i središte Sandžaka, stoljeće i pol je bio pod utjecajem Turaka, tako da su nama Turci i njihovi kulturni utjecaji vrlo zanimljivi. Osmanska kultura ostavila je traga uglavnom u nematerijalnoj baštini, a što se tiče materijalne, većina toga je nestalo, odnosno porušeno je“, govori Jelena, podsjećajući kako je u Pakracu postojala i džamija, ali i turska kupališta te njihova osnovna škola.

Od utjecaja koji su preživjeli do danas, to su uglavnom turcizmi u govoru, dok je u materijalnoj baštini preživjelo odijevanje. Naravno, utjecaji su vidljivi i u gastronomiji, a da bi se to naglasilo, na otvorenju izložbe jela se baklava te pili kava i čaj. Izložbu je inače dva dana postavljalo četvero ljudi, pri čemu su sve donijeli sa sobom, uključujući i lutke.

Muzej će biti otvoren i za vrijeme sajma Slavonski banovac te svi zainteresirani mogu posjetiti izložbu. Gostovanje izložbe u sklopu cjelogodišnjeg izložbenog programa sufinancira Ministarstvo kulture RH, a Jelena je posebne zahvale Jelena uputila KUD-u „Seljačka sloga“ iz Prekopakre koji su svojim nastupom uveličali njezino otvorenje.

a la turk2x

Foto: Muzej grada Pakraca