ispitivanje ispravnosti vode

Iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije obavještavaju građane da su 23. rujna izvršili ispitivanje vode za ljudsku potrošnju iz lokalne vodoopskrbe naselja Kraguj na području grada Pakraca od strane djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju, ZZJZ Požeško-slavonske županije, nakon kojeg je utvrđeno odstupanje od parametara za provjeru sukladnosti u monitoringu vode za ljudsku potrošnju lokalnih vodovoda.

Temeljem izvršenih analiza, a u skladu sa Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/23) te Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitorinzima vode namijenjena za ljudsku potrošnju (NN 64/23 I NN 88/23) utvrđeno je da voda ne odgovara maksimalno dozvoljenim koncentracijama parametarnih stavaka (koliformi, e.coli, enterokoki, broj kolonija/22°C) te je ustanovljeno bakteriološko onečišćenje.

Obavijest i preporuka za potrošače: S obzirom na dokazano bakteriološko onečišćenje vode i da pritom postoji rizik za ljudsko zdravlje korisnika koji bi takvu vodu koristili u svrhu ljudske potrošnje, preporuka je da u svrhu koriste ispravno zdravstvenu vodu iz provjerenih izvora (npr. galoni, flaširana voda, cisterne sa zdravstveno ispravnom vodom i sl.). Ukoliko bi se zbog nedostupnosti zdravstveno ispravne vode, voda iz spomenutog lokalnog vodovoda ipak koristila u svrhu ljudske potrošnje, preporučamo pretkodno prokuhavanje vode kroz 3 minute i čuvanje takve ohlađene vode u čistim (dezinficiranim) posudama. Bez provođenja dezinfekcijskih postupaka vodu iz lokalnog vodovoda koristiti isključivo u sanitarne svrhe.