spahijski svi svijetlo

Monika, Željka, Jelena i Ilija

Projekt Svijet graševine zamišljen je tako da objedini tri vinogorja Požeško-slavonske županije – Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica i Vinogorje Pakrac, a realizirati se ima kroz tri kapitalna objekta. Za više detalja upitali smo Željku Razumović-Odvorac, promotoricu projekta.

„Nositelj projekta je grad Pakrac. Partneri su grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica. Tehnička pomoć u pripremi i provedbi projekta je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije, Panora. Projekt je zamišljen kao grozd, a bobice su sastavnice Svijeta graševine. Jedna od bobica je Spahijski podrum u Pakracu, drugi je Muzej bećarca u Pleternici, a tu je i planirana Kuća graševine u Kutjevu čija izvedba još uvijek čeka svoju realizaciju“, započinje priču Željka.

Četiri etaže Spahijskog podruma

Spahijski je inače razdijeljen na četiri etaže, odnosno podrum, prizemlje, prvo potkrovlje i drugo potkrovlje. Na drugoj etaži, u prizemlju bit će smještena gradska knjižnica, a uz nju će se nalaziti suvenirnica i prijemni pult, odnosno glavni ulaz. Vertikalno su etaže Spahijskog podruma povezane stubištem, ali i dizalom. Budući da se radi o budućem domu gradske knjižnice i muzeja, u obilazak smo osim Željke poveli i ravnateljicu knjižnice, Moniku Lucić Fider, odnosno muzeja, Jelenu Hihlik.

spahijski muzej

Prostor budućeg stalnog postava muzeja na prvom potkrovlju

„Spahijski podrum i izvorno je bio vinski podrum te će i u konačnoj namjeni biti izložbena cjelina Svijeta graševine u Pakracu koja će biti posvećena bogatoj povijesti pakračkog vinogorja te razvoju vinarstva i vinogradarstva ovog kraja, gdje će posjetitelji dobiti dublji uvid u važnost vinarske tradicije te ključne trenutke i ličnosti koji su oblikovali ovaj kraj promovirajući graševinu i tradiciju bačvarstva. U podrumu će se uz Svijet graševine u Pakracu nalaziti i izložbena cjelina Iz našeg polja, s našeg stola koja se temelji na kulinarskoj baštini i tradicijskim receptima. Uz tu cjelinu nalazit će se i gastro-kutak koji će kroz ponudu jednostavnih tradicionalnih jela, kao i lokalnih vina i proizvoda sudjelovati u interpretaciji pakračke baštine“, priča nam Željka.

U samom podrumu povremeno će se organizirati događanja, prezentacije, a zamišljeni su organizirani dolasci posjetitelje, kroz ekskurzije ili na druge načine. Iako se u jednom trenutku razmišljalo i o punokrvnom restoranu, od te se ideje u konačnici odustalo te je podrum u svojoj krajnjoj instanci posložen u funkciji interpretacije baštinske priče. „Taj multifunkcionalan prostor bit će na raspolaganju i nama iz knjižnice i muzeja za neka neformalnija događanja, koncerte i slično“, kaže Monika.

„Najvažniji segment Spahijskog podruma je hibridni karakter u kojemu se spajaju muzej i knjižnica. Iako su to samostalne ustanove, kroz čitav Spahijski podrum bit će prožeta njihova povezanost. Muzej i knjižnica i danas neprestano surađuju, a ovdje će se to podići na još jednu višu razinu. Taj hibrid muzeja i knjižnice dosad nije primijenjen nigdje u Hrvatskoj te će Spahijski podrum u tom smislu biti jedinstven“, otkriva Željka.

spahijski potkrovlje

Tzv. drugo potkrovlje

Monika je dodala kako ne postoji primjer prostora koji je s tom svrhom i tako osmišljen i koncipiran da unutar njega funkcioniraju dvije ovakve ustanove koje će se međusobno na neki način prožimati, a da nijedna pritom ne gubi svoju samostalnost, a istovremeno dobivaju nove mogućnosti za razvoj zajedničkih sadržaja, programa, aktivnosti. „Kroz cijeli Spahijski imat ćemo određene male izložbene cjeline koje će biti oformljene s muzejskim predmetima. To se odnosi na sami podrum, ali i na knjižnicu, koja će imati nekoliko izložbenih otočića s muzejskim predmetima koji će pričati priču o baštini grada i povezati muzejski aspekt s knjižničnim sadržajima“, objašnjava.

Željka je precizirala kako će se knjižnica sastojati od prijema korisnika, dječjeg odjela, odjela za odrasle te studijske čitaonice i igraonice. Postojat će i interpretacijski izložbeni otoci nazvani Tajne gradske knjižnice koji će između ostaloga demonstrirati hibridni karakter Spahijskog podruma. Tu će se nalaziti zavičajna i vinska zbirka te numizmatička zbirka, zbirka mustri te zbirka razglednica.

Plod bliske suradnje dvaju gradskih institucija

„Knjižnica seli čitav svoj fond i kompletno poslovanje u prostor Spahijskog podruma, što nije slučaj s muzejom, koji će nastaviti funkcionirati na dvije lokacije, postojećoj i novoj. Iako je knjižnica sastavni dio Spahijskog podruma, to neće utjecati na redovan rad i poslovanje s korisnicima, između ostaloga i zahvaljujući zasebnom ulazu, zbog kojega će se knjižničarska djelatnost odvijati nesmetano, bez obzira na potencijalne grupe posjetitelja ili druge aktivnosti i programe koji će se u prostorima podruma odvijati“, pojašnjava Monika.

spahijski vrata

Dodaje kako je kompletan prostor protočan i proteže se na jednoj etaži, u svojevrsnom otvorenom prostornom planu. Kvadratura je veća od one kojom knjižnica trenutačno raspolaže, a tu su i multifunkcionalni prostori, dvorane koje će koristiti i muzej i knjižnica. „Jedan od njih je već spomenuti gastro-kutak u podrumu u kojemu ćemo moći održavati koncerte, predstave, gastro-prezentacije i slično“, kaže Monika.

Jelena je dodala kako su u koncepcijskoj ideji sudjelovali svi akteri. Grad je imao viziju obnove Spahijskog podruma koja je u konačnom obliku realizirana kroz razgovore i suradnju muzeja, knjižnice i tvrtke Muze d.o.o. za savjetovanje i upravljanje u kulturi i turizmu, koja je autor idejnog koncepta prostora. Umjesto da im bude jednostrano predstavljeno gotovo rješenje, svi su sudjelovali u čitavom procesu i njegovoj konceptnoj izradi. „Kroz razgovore s predstavnicima tvrtke, u skladu s njihovim doživljajem načina funkcioniranja muzeja i knjižnice, došli smo do toga da bi to mogla biti jedna jedinstvena priča primjerena Pakracu, a s obzirom na blisku suradnju naših dvaju ustanova“, kaže Jelena. Monika je ispričala kako se radi o tvrtki koju karakterizira pionirsko djelovanje u području interpretacije baštine, a prethodno je sudjelovala u koncipiranju prostora kao što su Ivanina kuća bajke u Ogulinu, ali i Muzeja bećarca u Pleternici, jedne od sastavnica projekta Svijet graševine.

spahijski otvori

Otvori u drugom potkrovlju za ventilacijske cijevi

„Većinski dio prvog potkrovlja predviđen je za dugo očekivani stalni postav muzeja, koji smo nazvali Naš zavičaj. Izložbena cjelina duboko zaranja u kulturno i povijesno tkivo grada, pružajući posjetiteljima uvid u živote ljudi koji su oblikovali ovu zajednicu kroz različite epohe. Prikazujući baštinu i povijest Pakraca, izložba će oživjeti prošle trenutke kroz autentične artefakte, fotografije i priče koje svjedoče o raznolikosti života na ovom području. To nije samo muzejska izložba, već izvoran prikaz života koji prožima duboko naslijeđe grada, čineći je ključnim dijelom kulturnog iskustva za sve posjetitelje Muzeja grada Pakraca. To će biti kružna izložba koja će obuhvaćati i multifunkcionalan prostor Galerija Pakra za gostujuće i povremene izložbe, a moći će se rabiti i za radionice. Na drugom dijelu nalazit će se multifunkcionalna dvorana Julijana, mala konferencijska dvorana u kojoj će se moći održavati projekcije filmova, predavanja, a koju će potencijalno moći rabiti i razne udruge za svoje potrebe“, pojašnjava Željka.

Interaktivan, multimedijski pristup stalnom postavu muzeja

„Što se tiče stalnog postava, išlo se na jedan suvremeni koncept i interpretaciju naše baštine kroz različite priče. Nismo htjeli ići na klasičnu postavku muzejskih predmeta, već smo ih se potrudili interpretirati na zanimljiv način. To je nešto na čemu se dugo radilo i nastojali smo pokazati one najvažnije priče koje Pakrac ima, od različitih arheoloških predmeta iz arheološke zbirke, preko etnografskih, kulturno-povijesnih predmeta iz naših muzejskih zbirki koji su stavljeni u specifičan kontekst i pričaju priče o razvoju grada“, opisuje Jelena budući stalni muzejski postav.

Dodaje kako neće pričati priču samo o gradu, već i o ljudima koji su puno značili za Pakrac. Pri izradi stalnog postava, velik naglasak stavljen je na ljude koji su u nekom trenutku gradili grad, a povijest ih je možda marginalizirala. Tako će završna točka postava biti mala izložbena cjelinu Sva lica Pakraca koja će obuhvaćati stotinu lica povijesnih ličnosti grada, ali i današnjih i Pakračana i Pakračanki, u vidu svojevrsnog mozaika. Osim toga, bit će tu i dosta multimedijskog sadržaja koji će se provlačiti kroz cijeli Spahijski podrum, što uključuje klasične aplikacije, ali i VR aplikacije, čime će se ostvariti kombinacija muzejskih artefakata i interaktivne multimedije.

Jelena pridodaje kako je interakcija s posjetiteljima dosta bitna, a njome se nastojala izbjeći statičnost. Osim što će dobiti suvremen stalni postav koji dosad nisu imali, muzealci će dobiti i dodatnu kvadraturu koja im je bila prijeko potrebna, jer muzej im je postao daleko premalen za sve njihove potrebe, od arhive izložaka do radnih prostora te samog izložbenog prostora koji je trenutačno uistinu skučen. „Dosad zbog toga nismo mogli ni imati stalni postav, jer u tom bismo slučaju ostali bez prostora za povremene izložbe. Muzej će ostati funkcionirati u postojećoj zgradi, u Malom dvoru Janković, dakle ne izlazimo iz nje. Stalni postav bit će u Spahijskom podrumu, a većina radnih prostora, muzejska čuvaonica i prostor za povremene izložbe ostat će na staroj lokaciji. Morat ćemo biti dosta fleksibilni što se tiče radnog vremena i djelovanja na dvije lokacije, a organiziranje te preraspodjele nešto je čime ćemo se baviti u budućnosti“, kaže Jelena.

spahijski ulaz

Jedan od ulaza u Spahijski

Na posljednjoj etaži, tzv. drugom potkrovlju, između ostaloga bit će smještena i tri ureda koji će biti na raspolaganju djelatnicima knjižnice i muzeja, a ondje je predviđen i prostor za arhivu. Knjižničari, koji se u potpunosti sele u Spahijski podrum, raduju se mogućnostima koje će im novi prostor pružiti s obzirom na njihov svakodnevni rad, ali i za društveni, kulturni i edukativni rad, jer u tom smislu pruža nemjerljivo veće mogućnosti, smatra Monika.

Jelena podsjeća kako zgrada Spahijskog podruma već dugo stoji praktički napuštena, a ovim će dobiti novi život, koji će istovremeno predstavljati i značajan turistički potencijal. „Spahijski je potvrda našeg dugogodišnjeg rada i suradnje i drago nam je što smo dobili priliku da se to na ovaj način kapitalizira i da ostvarimo suradnju na jednoj još višoj razini. Iza svega stoje godine rada, a ovaj prostor bit će svojevrsna kruna tih napora. Drago nam je i što je grad Pakrac prepoznao naše ideje i odlučio krenuti u tom pravcu pri osmišljavanju koncepta prostora“, zaključuje Monika.

Poslovođa Ilija Tomazić

Kroz sve etaže Spahijskog podruma, danas živahnog gradilišta na kojemu radovi pomalo ulaze u završnu fazu, proveo nas je Ilija Tomazić, poslovođa gradilišta, koji je ovdje od početaka radova, odnosno od 2022. Dok smo razgledavali pojedine cjeline, između ostaloga objasnio nam je kako je Spahijski podijeljen na šest odvojenih požarnih zona. „Ako u jednoj zoni dođe do požara, ne postoji mogućnost da se on brzo proširi, odnosno za širenje bi mu trebalo 60 do 90 minuta, što ostavlja dovoljno vremena za pravovremenu reakciju i gašenje, a u tu svrhu u blizini svih požarnih zona postavljeni su hidranti“, kaže.

spahijski predradnik

Dodaje kako su završni radovi pri kraju, nakon čega slijedi završno bojenje, PVC podovi i unošenje namještaja, tako da nema mjesta bojazni da projekt ne bi bio dovršen u roku, odnosno do kraja godine. I vanjsko uređenje pri samom je kraju, jer preostalo je još obojiti fasadu i montirati čelično stubište koje će uz nedavno utvrđenu betonsku stijenu voditi prema Hrvatskom domu, a čije se postavljanje planira upravo ovih dana.

Obnova iz kuta Gradske uprave

Dodatne pojedinosti o tijeku obnove Spahijskog podruma, kao i povezane tehničke detalje, otkrio nam je Dino Briški, viši stručni suradnik za graditeljstvo u Gradskoj upravi. „Spahijski podrum je dio projekta Svijet graševine, a u pitanju je jedinstven projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije te je zamišljen kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Projekt Svijet graševine kao cjelina složen je od šest glavnih aktivnosti koje nose različite podaktivnosti. Aktivnosti su složene na način da se osigura pravovaljani razvoj projekta u cjelini te da se provedbom istih osigura njegova potpuna održivost, upravljanje, promidžba i vidljivost projekta“, započinje Briški. Dodaje kako su predmetnim projektom planirane izgradnja i opremanje Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici te Spahijskog podruma u Pakracu. Uz posjetiteljske objekte pripremljena je i izrađena programska i prezentacijska dokumentacija, realizirane edukacije, stručna usavršavanja, uspostavljena upravljačka infrastruktura te obuhvaćeni troškovi promocije Svijeta graševine kao brenda.

briski blic

Spahijski podrum izvorna je građevina iz 18. stoljeća upisana u registar kulturnih dobara, a ovim projektom planirana je njegova revitalizacija. U fokusu projekta je kulturno-turistička valorizacija kulturne baštine Spahijskog podruma s ciljem uklapanja glavnih tema i poslanja ovog projekta u okvire te rad Gradske knjižnice Pakrac i Muzeja grada Pakraca. Završetkom projekta Spahijski podrum postat će posebna hibridna kulturna institucija koja objedinjuje te dvije važne kulturne vertikale grada Pakraca i njihove funkcije. Osim udruživanja funkcija, utjecaja i djelovanja muzeja i knjižnice, Spahijski podrum postat će i novo kulturno, društveno i intelektualno središte svih građana grada Pakraca, ali i svih gostiju i posjetitelja koji će radi ove nove građevine zasigurno željeti posjetiti ovaj kraj.

Tijek radova i izvođači

Radovi rekonstrukcije građevine se obavljaju sukladno projektnoj dokumentaciji iz 2021. Glavna projektantica je Ana Pećar dipl. ing. arh. iz tvrtke HIDROENERGA d.o.o. iz Osijeka, a samo opremanje objekta provest će se sukladno definiranoj muzeološkoj koncepciji i projektu opremanja čiji su autori tvrtka Studio Rašić d.o.o. iz Zagreba i Muze d.o.o. iz Zagreba. S izradom projektne dokumentacije za rekonstrukciju građevine krenulo se početkom 2021., dok se s projektom opremanja krenulo 2020.

spahijski vani

„Radove na rekonstrukciji Spahijskog podruma izvodi tvrtka Presoflex d.o.o. iz Požege, izvođač radova je uveden u posao 28. ožujka 2022. Tijekom izvođenja došlo je do nepredviđenih radova i okolnosti na koje se nije moglo utjecati, bilo je dodatnih izmjena u projektnoj dokumentaciji i raznih usklađivanja dokumentacije, a s obzirom da je Spahijski podrum zaštićeno pojedinačno nepokretno kulturno dobro (oznaka dobra: Z-6679), rekonstrukcija javne građevine ove kategorizacije podliježe sveobuhvatnom pristupu aktivne uključenosti različitih struka, a u cilju očuvanja i zaštite arhitektonskih, umjetničkih i povijesnih vrijednosti, zbog čega je planirani završetak radova značajno produžen. Zbog problema kod izvođenja radova (prema postojećoj projektnoj dokumentaciji) na potpornom zidu između Hrvatskog doma i Spahijskog podruma, u veljači 2024. ishođena je izmjena i dopuna građevinske dozvole, što je također utjecalo na dinamiku radova“, dodaje Briški.

Ustvrdio je i kako ne možemo reći da radovi teku po planu, ali s obzirom da su kompleksniji radovi završeni, trenutna dinamika građevinskih aktivnosti u zadnjih šest mjeseci značajno je pojačana te se završetak radova na rekonstrukciji građevine očekuje u listopadu 2024. „Kad kažem kompleksniji radovi, prvenstveno mislim na radove ojačanja konstrukcije objekta koji podrazumijevaju ojačanje konstrukcije svoda i zidova karbonskim vlaknima (FRCM sustavom), ojačanje drvene konstrukcije krovišta i drvenih podova čeličnim profilima i sprezanjem drvo-beton, demontažu dijela nosive konstrukcije krovišta radi ugradnje lifta, ugradnju nosive konstrukcije lifta, sidrenje potpornog zida i betonažu istog, izgradnju novog AB zida unutar objekta, a s obzirom da se radi o građevini koja je dijelom ukopana, izvedba hidroizolacijskog sustava bila je izrazito kompleksna“, dodaje.

spahijski majstor

Ukupna ugovorena vrijednost radova na rekonstrukciji objekta iznosi 3.951.017,23 EUR s PDV-om, a trenutačni postotak izvršenosti radova je oko 60 posto. Vrijednost realizacije stalne izložbe i opremanja interijera Spahijskog podruma je 1.508.375,14 EUR, izvršitelj je tvrtka 490 Studio S.r.l. iz Italije, a opremanje bi trebalo započeti u kolovozu.