srbi naslovna

U sklopu obilježavanja proslave krsne slave, Male Gospojine, Vijeće srpske nacionalne manjine grada Pakraca u suradnji sa Srpskim kulturnim društvom „Prosvjeta“, pododbor Pakrac-Lipik, organiziralo je aktivnosti kroz čitav tjedan dana, od ponedjeljka pa do subote, 21. rujna. Jučer, 19. rujna, u sklopu tog bogatog programa održano je otvaranje Etno sobe u Srpskoj kući, projekta na kojemu je prethodnu godinu dana radio prosvjetni djelatnik Dalibor Harambašić. Uvodno se okupljenima obratio Nikola Ivanović, aktualni zamjenik županice Antonije Jozić.

„Dragi gosti, braćo i sestre, sve vas srdačno pozdravljam u ime Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca i našeg pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“. Danas smo se okupili ovdje da otvorimo Etno sobu koja je rezultat rada nekolicine ljudi uključenih u našu zajednicu. Prije svega, voditelj projekta bio je Dalibor Harambašić koji je imao priliku i sreću obići sav naš kraj, obići sva ona sela i da se uvjerimo da smo ipak nešto sačuvali. Ovdje smo da odamo počast svima onima koji su nam pomogli u tome da napravimo jedan djelić naše povijesti, jedan djelić naše prisutnosti u ovom kraju i da to prikažemo kroz jednu malu, ali vjerujem dugotrajnu i važnu Etno sobu“, rekao je Ivanović prije nego što je predao riječ Daliboru Harambašiću, voditelju projekta Etno sobe.

FOTOGALERIJA

„Točno godinu dana trajala je implementacija ovog projekta, formiranje etno zbirke u Srpskoj kući Pakrac, u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem, s uredom za dijasporu i Ministarstvom kulture Vlade Republike Srbije. Ova etno zbirka predstavlja ostatke materijalne kulture Srba pakračko-lipičkog kraja, ali i rubnih područja. Dosad smo skupili oko 120 različitih eksponata koji predstavljaju dio života tadašnjeg stanovništva. U svojoj dugogodišnjoj karijeri prosvjetnog radnika, ovih godinu dana uvjerljivo mi je najdraže razdoblje, a posebno bih se zahvalio svim dragim ljudima, svim mojim donatorima koji su otvorili vrata svojih kuća, koji su ustupili svoje slobodno vrijeme“, rekao je Harambašić.

Za dvanaest donatorki i donatora pripremljen je mali znak pažnje u obliku „Zahvalnica za čuvare baštine“.

Svečana akademija

Nakon predstavljanja Etno sobe, program krsne slave preselio se u Gradsku vijećnicu Kurije Janković, gdje je nakon svečanog dijela programa i obraćanja uzvanika održano predavanje „Sakralna baština pakračko-lipičkog kraja“ profesorice Aleksandre Kučeković.

kurijaivanovic
kurijapublika
kurijaharambasa
kurijaalex
kurijacurice