tragom jankovica naslovna

Manifestacija „Ples i pjesma za pučanstvo“ posvećena je slavljenju bogate kulturne baštine našeg kraja kroz pjesmu i ples te zajedničkom okupljanju zbog uživanja u tradicijama koje su stoljećima oblikovale naš kraj.

FOTOGALERIJA

Danas su u pakračkom Hrvatskom domu predstavljena domaća i gostujuća kulturno-umjetnička društva koja su kroz svoje izvedbe dočarala raznolikost kultura koje nas povezuju. Na pozornici su se izredali predstavnici sljedećih društava: Češka beseda Doljani, Zajednica Mađara Virovitičko-podravske županije, Zajednica Talijana Lipika, KUD Zeleni Gaj, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač, a tu su se našli i članovi Češke besede Prekopakra te Zajednice Mađara Daruvar.

tragom jankovica kuhlavi

Osim lokalnih kulturnih udruga, manifestaciji su prisustvovali i posebni gosti iz našeg prijateljskog grada Čeprega, uključujući i njihovog gradonačelnika, Zoltána Horvátha. Program je vodio Matija Kulhavi, tajnik Društva Mađara Pakrac. „Program će biti ispunjen raznolikim pjesmama i plesovima koji će nas vratiti u prošlost, podsjećajući nas na vrijednosti zajedništva, ljubavi prema tradiciji i bogatstvu različitosti. Svaka izvedba donosi djelić povijesti i kulture koje nastavljamo njegovati i prenositi budućim generacijama. Uživajte u programu i neka ova manifestacija bude još jedan dokaz kako se kroz umjetnost možemo povezati, razumjeti i poštovati jedni druge“, najavio je Kulhavi.

Program otvorila grofica Janković

tragom jankovica grofica

Ovaj svečani događaj nije propustila ni grofica Alojzija Janković, koju je već poslovično utjelovila donedavna ravnateljica pakračke glazbene škole, Alfreda Petani Grafina. Nakon grofičina predstavljanja, uslijedio je glavni dio svečanosti, program bogat kulturnim nastupima koji su otvorili članovi KUD-a Zeleni Gaj. Ovaj kulturno-umjetnički ansambl njeguje tradiciju slavonskog kraja kroz pjesmu, ples i nošnje. U svojem djelovanju naglasak stavljaju na očuvanje starih običaja i izvođenje narodnih pjesama koje su se prenosile generacijama, a ovaj su put okupljene počastili izvedbama koje su dočarale duh slavonskih sela.

tragom jankovica gaj

Sljedeći su se na pozornici poredali članovi Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije. Ta zajednica okuplja Mađare iz cijele županije i kroz svoje nastupe prikazuje bogatstvo mađarske kulture, pjesme i plesa.

tragom jankovica madjari

Treći sudionici večeri bili su članovi Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač. Ta je udruga posvećena očuvanju njemačke i austrijske kulturne baštine u ovim krajevima, a njihove pjesme i plesovi, kao i nošnje, predstavljaju spoj tradicionalnih europskih vrijednosti i lokalnog nasljeđa, koje predstavljaju s ponosom.

tragom jankovica nijemci

Nakon njih pozornicu su zauzeli predstavnici Zajednice Talijana Lipika, koja je osnovana s ciljem promoviranja talijanske kulture i jezika. Njihovi najmlađi članovi podsjetili su na ljepotu talijanske glazbe i plesova te na važnost očuvanja talijanskog naslijeđa u ovom dijelu Hrvatske.

tragom jankovica talijani

Kao posljednji vokalno-instrumentalno-plesni sastav, nastupila je Češka beseda Doljani. Ova beseda već dugi niz godina radi na očuvanju češke kulture i tradicije u Doljanima, a njihov program uključuje plesove, pjesme i narodnu glazbu. Članovi im često nastupaju u prepoznatljivim češkim narodnim nošnjama, a ove su nas subote očarali svojim bogatim kulturnim nasljeđem.

tragom jankovica cesi

Dodijeljena priznanja

Nakon kulturno-umjetničkog programa, gradonačelnik Čeprega Zoltán Horváth uručio je posebna priznanja predsjedniku Društva Mađara, Josipu Fa i hungarologinji te dugogodišnjoj suradnici Društva, Rebeki Tóth.

tragom jankovica zadnja