urs naslovna

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta i inicijativa građana iz Pakraca jučer su u dvorištu kurije Janković obilježili tragičnu pogibiju švicarskog volontera Ursa Webera. Urs je poginuo 1994. godine dok je s grupom volontera sanirao krovište ovog zaštićenog spomenika nulte kategorije. „Rat je bio nepravedan, nije vodio računa o nikome i ničemu, pa ni o kulturnim objektima“, izjavila je mirovna aktivistica Mirjana Bilopavlović ispred inicijative građana.

Bilopavlović je istaknula važnost poteza koji je povukao Dragan Marin, u to vrijeme vijećnik u pakračkom Gradskom vijeću, kad je pokrenuo inicijativu da se na simboličan način obilježi Ursovo stradavanje, što su gradonačelnica i ostali članovi vijeća prihvatili. „Spomen-ploča postavljena je 2020. godine u znak sjećanja svih nas koji smo Ursa poznavali. Željeli smo skrenuti pažnju na to da u ratu nisu stradavali samo ljudi koji su bili s jedne ili druge strane bojišnice, već i oni koji su nesebično željeli pomoći. Mi Pakračani bili smo stranci svim tim mladim ljudima koji su ovamo došli te ovim putem želimo uputiti neizmjernu zahvalu svima onima koji su živi, a još više smo zahvalni Ursu koji je za ideale mira položio svoj život u Pakracu“, dodala je.

urs druga

„Na tu me inicijativu ponukao upravo čin mladog Ursa kao simbola idealnog volontera, čovjeka koji je iz komoditeta uređenog obiteljskog života iz Švicarske došao u našu sredinu želeći pomoći“, rekao je Marin. Podsjetili su kako su njegov otac i majka godinama nakon pogibije svog sina jedinca dolazili u Pakrac te nastavili pomagati gradu na razne načine.

Urs je poginuo nakon što se odlomio dio zida na kojemu je stajao dok su radili na krovištu Malog dvora Janković u kojemu se danas nalazi gradski muzej. Pao je na mjesto današnje šetnice, a unatoč pokušajima reanimacije na licu mjesta te kasnije u bolnici, nije mu bilo spasa.