kud ss 1

Na zagrebačkim ulicama i trgovima u samom središtu grada od 17. do 21. srpnja održana je 58. Međunarodna smotra folklora Zagreb, tradicionalna manifestacija i jedan od najznačajnijih događaja u području folklora i tradicijske kulture u Hrvatskoj na kojoj je nastupio i prekopakranski KUD „Seljačka sloga“, doznajemo od Dubravke Arland, predsjednice KUD-a.

Tijekom pet dana manifestacije, narodnom pjesmom, plesom, običajima i narodnim nošnjama predstavilo se više od 30 društava i 1000 izvođača iz Hrvatske, regije i drugih zemalja širom svijeta koji su tako prezentirali bogatstvo i raznolikost folklorne baštine svoga područja.

kud ss 2

Centralni događaj, svečana priredba pod nazivom “Šokadijo sve ti je na glasu - folklorne tradicije Šokaca u Panoniji”, koju je uživo 19. srpnja prenosila Hrvatska radio televizija, prikazala je folklorne tradicije Hrvata Šokaca Slavonije, Baranje, Bosanske Posavine, Podunavlja, Srijema i Bačke - njihove pjesme, pjevana šetana kola, kao i kola uz tambure ili gajde. Na njoj je nastupio i KUD „Seljačka sloga“ koji svojim vrijednim angažmanom i predanošću čuva bogatu tradiciju i kulturno naslijeđe našeg kraja.

„Organizacija je bila odlična, od samog dolaska pa do povratka kući u kasne sate. Bez obzira na podmladak koji imamo, sve je odrađeno profesionalno, predivno, bez greške. Vjerujem, ako su nas gledali i slušali naši stari od kojih smo sve to učili, da su ponosni na nas. Dobili smo veliku pohvalu za nastup i naravno za našu nošnju od jednog od glavnih ljudi u organizaciji MSF-a Josipa Forjana, a to nije mala stvar. Nama srce do neba!“, osvrnula se na nastup predsjednica Arland i dodala da ih već u rujnu čeka novo važno gostovanje, ono na Vinkovačkim jesenima.

kud zg 2

Na ovom linku možete pogledati svečanu priredbu i nastup prekopakranskog KUD-a koji počinje od 10:10min. 

 

Fotografije: KUD "Seljačka sloga"