srednja skola

Nakon ljetnog upisnog roka završenog 10. srpnja, u Srednju školu Pakrac na jesen će krenuti 112 učenika od čega je 21 učenik iz Pakraca, a šest iz Lipika. Zanimljivo je da su domaći osmaši uglavnom birali gimnaziju (15 ih je iz Pakraca i 4 iz Lipika), jedna učenica je odabrala školovanje za medicinsku sestru, dok se za fizioterapeuta nije odlučio niti jedan učenik s našeg područja.

Online upisi u srednje škole donijeli su i mogućnost prijave većeg broja škola, s tim da su kandidati slagali listu prioriteta tako da im je škola koju su najviše željeli upisati prva na listi i tako prema prioritetima ostale. Svi redoviti kandidati na upisima u srednje škole i prošle i ove godine mogli su u online sustavu prijaviti maksimalno šest programa u šest škola.

Kako doznajemo od Ljiljane Rupena Kelemen, zamjenice ravnatelja Srednje škole Pakrac, raspon bodova za Opću gimnaziju je bio od 80 do 53,95, što je je nešto lošije nego lani. Ukupno 19 učenika ju je biralo kao prioritet 1, a jedan učenik kao prioritet 2. Kako smo gore napisali, od 20 učenika koji su stekli pravo upisa, 19 ih je s područja naša dva grada, dok je jedan učenik iz Kaptola.

Što se tiče smjera medicinska sestra/tehničar opće njege, pravo upisa steklo je 44 učenika. Osim jedne učenice iz Pakraca, ostali dolaze iz Novske, Popovače, Pleternice, Okučana, Garešnice, Lipovljana… Raspon bodova je od 75,71 do 53,66, što je također nešto lošije nego lani. Ukupno je 35 učenika biralo ovo zanimanje s prioritetom 1, osam učenika s prioritetom 2 i  jedan učenik s prioritetom 4.

Kod fizioterapeutskog tehničara, pravo upisa steklo je 19 učenika, a imaju i jednog ponavljača. 16 učenika je ovo zanimanje biralo s prioritetom 1, dva učenika s prioritetom 2 i jedan učenik s prioritetom 4. Raspon bodova je bio od 71,51 do 56,17 što je bolje nego lani, no nema učenika s našeg područja.

Za građevinskog tehničara ukupna upisna kvota bila je 20 učenika, od čega je pravo upisa steklo 18 učenika i dva ponavljača. Po jedan učenik dolazi iz Pakraca i Lipika, a raspon bodova je od 64,95 do 43,81 što je bolje nego lani. U trogodišnja zanimanja prijavljeno je pet učenika za rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima i 3 učenika za montera suhe gradnje. Smjer RSGS pohađat će jedan učenik s teškoćama, dok će ih u monterima biti dvoje.

Za jesenski rok 14 slobodnih mjesta

„Od ukupno 112 učenika koji su stekli pravo upisa u ljetnom roku iz Pakraca nam dolazi 21 učenik (gimnazija 15, med. sestre 1,  građ. tehničari 1 i trogodišnji 4), a iz Lipika dolazi 6 učenika (gimnazija 4, građ. tehničari 1 i trogodišnji 1). Vrlo smo zadovoljni rezultatima upisa jer su sva tražena zanimanja odobrena“, rekla je Rupena Kelemen i dodala da će za jesenski upisni rok ostati jedno mjesto u medicinskim sestrama i jedno u građevinskim tehničarima jer učenici nisu potvrdili upis. Također, u trogodišnjim zanimanjima RSGS ima još 5 slobodnih mjesta, a u monterima suhe gradnje još 7 mjesta za jesen

Zamjenica ravnatelja je naglasila da će i ove školske godine Grad Pakrac svim učenicima u prvom razredu gimnazije i prvom razredu građevinskih tehničara kupiti nove udžbenike kao mjeru poticanja upisa u zanimanja koja godinama ostaju nepopunjena, za što je planirani trošak oko 8.500 eura. Drugi, treći i četvrti razredi gimnazije i građ. tehničara naslijedit će udžbenike lanjskih generacija.

Velik interes za Učenički dom, ali i privatni smještaj

U idućoj školskoj godini Učenički dom Srednje škole Pakrac primit će 29 učenika, od čega 9 mladića i 20 djevojaka. Objava konačnih ljestvica poretka bit će sutra, no kao i svake godine sva mjesta će biti popunjena već u ljetnom roku, jer je puno više zainteresiranih nego što ima slobodnih mjesta, doznajemo od Livije Grubišić, voditeljice Doma.

ucenicki dom

S obzirom na sve veći broj „vanjskih“ učenika, evidentno je da 2/3 njih neće moći dobiti smještaj u Domu već će ga morati potražiti kod nekog od domaćih iznajmljivača. Voditeljica Grubišić naglašava da Učenički dom ima 156 mjesta, što ga ne svrstava u male domove, ali teško da će u skorije vrijeme doći do povećanja smještajnih kapaciteta. Zbog dislokacije na dvije zgrade, ono bi zahtijevalo velika ulaganja u infrastrukturu, ali i nova zapošljavanja. Za sada, smatra voditeljica, učenici uspijevaju pronaći privatan smještaj jer nije čula da je netko promijenio školu zato što nije pronašao smještaj, a očito su i pakrački iznajmljivači to prepoznali kao dobru priliku.