cijanotipija 2

U dvorištu kurije Janković prijepodne je održana zanimljiva radionica cijanotipije koju je vodila Marijana Kapetanović iz Zajednice tehničke kulture Grada Kutine. Riječ je o fotografskom procesu koji daje sliku karakteristične cijan plave boje, a na današnjoj radionici sudionici su se mogli poigrati otiskivanjem, ponovno aktualnih, tabletića.

Kako je objasnila voditeljica, ovaj proces je bio popularan u inženjerskim krugovima, za kopiranje bilježaka ili dijagrama, do sredine 20. stoljeća, a otkrio ga je engleski znanstvenik i astronom Sir John Herschel 1842. godine. U područje fotografije ga je uvela engleska botaničarka Anna Atkins, kada je proces iskoristila za ilustriranje svoje knjige posvećene papratima i algama, koja se smatra prvom fotografski ilustriranom knjigom.

Za početak, voditeljica Kapetanović je prikazala povijest fotografija i fotoaparata putem camere obscure, kutije sa zacrnjenim unutrašnjim stranama, u koju svjetlost ulazi isključivo kroz mali otvor na jednoj od njezinih ploha. Prolaskom svjetlosti kroz otvor, na nasuprotnoj plohi se pojavljuje jasna slika objekta koji se nalazi ispred camere.

cijanotipija 1

Postupak cijanotipije bazira se na dvjema kemikalijama amonijevom željezo citratu i kalijevom željezo cijanidu, koje su se pomiješane i nanesene na papir prvo morale posušiti, nakon čega su se aplicirali željeni predmeti, u današnjem slučaju tabletići, i osvijetlili izvorom ultraljubičastog svjetla, odnosno sunca. Nakon nekog vremena papiri su isprani vodom i polaznici radionice mogli su vidjeti rezultate. Pod utjecajem svjetla, željezo u suncu dostupnim dijelovima je reducirano i papir je poprimio plavu boju, a na mjestu tabletića je ostao njegov otisak.

DSC0243
DSC0248
DSC0251
DSC0255
DSC0257
DSC0260
DSC0265
DSC0267
DSC0270
DSC0271

Program Coolturnog ljeta nastavlja se sutra u 10 sati, glazbenom radionicom tambure u Osnovnoj glazbenoj škola Pakrac koju će voditi učitelj Tin Bariša Ivković, dok će u petak u 20 sati biti održan Ljetni pub kviz.