mali arheolozi pkc 1

Desetak osnovnoškolaca danas prijepodne je kroz edukativnu radionicu Mali arheolozi, koja se odvija u okviru programa Coolturno ljeto, obišlo arheološki lokalitet u centru grada gdje su u društvu zaposlenika pakračkog muzeja doznali zanimljivosti iz pakračke povijesti i upoznali se s poslom arheologa.

Arheologinja Tea Lokner im je ispričala sve o pakračkoj srednjovjekovnoj utvrdi, pokazala alate kojima se arheolozi koriste, ali i prezentirala neke predmete koji su pronađeni u dosadašnjem iskapanju. Najviše interesa mališani su pokazali za kosturima koji su iskopani lani na ovom lokalitetu, a prilično dobro znanje su pokazali i o poznavanju ljudske anatomije.  Mali arheolozi su imali priliku upoznati vrijednu arheološku ekipu, isprobati radnu opremu i prošetati samom sondom, kako bi se uvjerili da posao arheologa nije nimalo lagan te da je potrebno puno strpljenja i predanosti da bi se ostvarili zadani ciljevi.

mali arheolozi pkc 2

Na kraju obilaska dobili su zadatak odabrati neki od ponuđenih ulomaka i pokušati nacrtati predmet kojemu je on mogao pripadati.

DSC0127
DSC0130
DSC0133
DSC0140
DSC0141
DSC0144
DSC0146
DSC0147

Program Coolturnog ljeta za mališane nastavlja se sutra u Osnovnoj glazbenoj školi gdje će u 10 sati biti održan Glazbeni četvrtak, a od 18 sati u Dvorištu Janković će na kreativnoj radionici voditeljice udahnuti novi život starim knjigama.