najmanja kovanica naslovna real

Hrvatska kovnica novca otkovala je najmanju zlatnu kovanicu na svijetu s promjerom od samo 1,99 milimetara i težinom od 0,05 grama. Kovanica je simbolički posvećena istarskom gradiću Humu, poznatom kao najmanjem gradu na svijetu.

Predstavnik i ovlašteni procjenitelj Guinnessove knjige rekorda Victor Fenes, jučer je direktoru Hrvatske kovnice novca Robertu Blaiću predao certifikat „GUINNESS WORLD RECORD“ kojim se potvrđuje da je zlatnik „Hum“ najmanja kovanica na svijetu.

Ova minijaturna kovanica koju je izdala Hrvatska narodna banka u prosincu 2022. toliko je malena da se prodavala u kompletu s povećalom. S promjerom od samo 1,99 milimetara i težinom od 0,05 grama, zlatnik s motivom grada Huma nastao je kao posljednja uspomena na kunu, prije ulaska Hrvatske u europodručje. Za Hrvatsku kovnicu novca, poznatu po svojoj inovativnosti, kvaliteti i posvećenosti očuvanju kulturne baštine kroz numizmatičke proizvode, zlatnik „Hum“ poseban je projekt, koji sada dobiva još više na značaju nakon što ga je Guiness proglasio najmanjom kovanicom na svijetu. 

najmanja kovanica ana

Guinness World Records, osnovan 1955. godine, vodeći je globalni autoritet za bilježenje nevjerojatnih postignuća i rekordnih pothvata. Osim što dokumentira rekorde, Guinness World Records sa sjedištem u Londonu i inspirira ljude širom svijeta da pomiču granice mogućeg. Svake godine milijuni ljudi diljem svijeta s nestrpljenjem iščekuju novo izdanje njihove slavne knjige rekorda koja na svojim stranicama sada donosi i najmanju kovanicu na svijetu kao novog hrvatskog rekordera.

Najmanji zlatnik na svijetu prodavao se u numizmatičkom kompletu sa zlatnikom od jedne unce zlata koji na sebi nosi motiv Zvjezdarnice Višnjan, treće na svijetu po broju objavljenih asistencija u određivanju kretanja malih nebeskih tijela. Numizmatički komplet izdan je u seriji od svega 199 komada. Bili su to posljednji zlatnici s apoenom kune. Zlatnik Hum nosi apoen od jedne kune, a zlatnik Višnjan apoen od 1000 kuna.

Proces proizvodnje najmanje kovanice na svijetu bio je izazovan i zahtijevao je prilagodbu svih koraka u proizvodnji. U suradnji s kiparicom Anom Divković, razvijen je detaljan prikaz grada Huma na kovanici, dok je najmodernijom tehnologijom i alatima postignuta iznimna preciznost i kvaliteta. Design Bureau Izvorka Jurić pobrinuo se za ambalažu u kojoj kovanica dolazi, kutiju koja se rastvara poput karte i vodi do zlatnika Huma i Zvjezdarnice Višnjan, pružajući doživljaj otkrivanja velike vrijednosti.

Ulazak jedinstvene kovanice Hrvatske kovnice novca u Guinnessovu knjigu rekorda jučer je obilježen svečanim predstavljanjem ovog postignuća u prostorijama Hrvatske kovnice novca.

najmanja kovanica 2