antifasisti naslovna

Dan antifašističke borbe obilježen je u subotu, 22. lipnja, polaganjem vijenaca u Pakracu i Lipiku te odavanjem počasti borcima kod grobnice na partizanskoj sekciji pakračkog pravoslavnog groblja. Članovima se u ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik u Pakracu ispred Spomenika palim borcima obratio dožupan Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović.

antifasisti ivanovic

„Na današnji dan sjećamo se časne borbe naših djedova i pradjedova u narodnooslobodilačkoj borbi tijekom rata protiv nacifašizma, protiv domaćih izdajnika i svih onih koji su podržavali rasne zakone, bjesomučno ubijanje, genocide i holokauste nad narodima koji su živjeli na ovim prostorima. Danas se sjećamo i prvog organiziranog oružanog otpora tom nacifašističkom teroru, na okupljanje prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska, sjećamo se svih onih koji su se i ovdje, po obroncima Psunja i Papuka na današnji dan okupili i donijeli važne odluke kojima će se suprotstaviti tom teškom vremenu“, rekao je Ivanović.

Potom je zahvalio svima koji su se okupili, poručivši im kako su oni odraz stanja u društvu danas. Podsjetio je i kako se Ustav Republike Hrvatske između ostaloga temelji na zaključcima ZAVNOH-a, tijela koje je funkcioniralo tijekom 2. svjetskog rata i iz kojega Republika Hrvatska izvlači svoju državnost.

antifasisti mirsada

Nakon pozdravljanja prisutnih delegacija, između ostaloga i one Grada Pakraca na čelu s Mirsadom Popović Damjanović, pristupilo se polaganju vijenaca.

antifasisti marin romanic