hcz himna naslovna

U prostoru pakračke HVIDRA-e, 21. lipnja održana je 18. redovna izvještajna i izborna skupština Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik na kojoj je imenovan novi predsjednik, Marijan Čapek, koji je zamijenio dosadašnjeg, Božidara Lujanca. Istovremeno su za dopredsjednike udruge izglasani dosadašnji predsjednik Lujanac i Miroslav Delač.

Za članove Časnog suda udruge izabrani su Petar Baschiera, Mile Borić i Mario Tessari, za članove nadzornog odbora Drago Kuruc, Franjo Širac i Željko Špelić, a za članove Gradskog odbora Krešo Čehulić, Stipan Grgić, Dario Marošević, Marko Marošević, Vlado Stakor i Krešimir Kačer.

hcz himna clanstvo

Lujanac je predstavio Izvješće predsjednika udruge za 2023. godinu u kojemu je naglasio kako je rad svih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata znatno otežan zbog nedostatka osobe za obavljanje tehničkih poslova koje je dosad obavljao Vlado Marošević-Gorbi. Osvrnuo se i na činjenicu kako je dosta udruga ugašeno te je HČZ Pakrac-Lipik uz Udrugu policije, HVIDRA-u i Udrugu veterana ostao jedan od nositelja obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata na području Grada Pakraca.

Iz financijskog izvješća udruge za 2023. godinu vidljivo je kako su ostvareni prihodi od 1300 eura i rashodi od 3000 eura, pri čemu je stanje računa na kraju godine iznosilo 700 eura. Udruga je predstavila nešto ambiciozniji plan rada i financijski plan za 2025. godinu kojim se predviđaju prihodi i rashodi u visini od 10 tisuća eura.

hcz clanstvo

Čapek je kao novi predsjednik za početak pozdravio predstavnike gradova Pakraca i Lipika te drugih udruga, a najviše članstvo HČZ-a, dočasnike i časnike. „’91. godine skupa sa mnom bili ste na čelu kolone, u vrijeme kad su činove dobivali samo oni koji su stvarno i bili ispred svoje vojske“, rekao je Čapek, dodavši kako cilj ostaje nastaviti održavati ovakve skupove. „Uspostavili smo kontakte sa svim udrugama u Hrvatskoj i s njima imamo dobru suradnju. Nadamo se da će nas gradovi Pakrac i Lipik nastaviti pratiti financijski, moralno, ali i fizički, na obilježavanjima“, dodao je Čapek. Zahvalio je na dosadašnjoj podršci, a zahvalu je uputio i lovačkom društvu Košuta na mesu koje su donirali za skupštinu.

hcz predsjednik svi

U ime Grada i gradonačelnice Anamarije Blažević te Gradskog vijeća, okupljene je pozdravio Miroslav Ivančić. „Hvala vam što još niste odustali od udruge i od istine o Domovinskom ratu, što se i dalje okupljate i radite. Ovaj smo vikend bili u Vukovaru, ondje su od Jean Pierrea napravili heroja, legendu. Mi smo imali jednog Gadafija koji je poginuo kao zapovjednik obrane. Svoje istinske heroje nismo na vrijeme i pravilno prezentirali, ali još uvijek nije kasno da određene stvari odradimo, pogotovo ako se budemo držali zajedno“, naglasio je Ivančić. Kao primjer dobre suradnje istaknuo je obilježavanje Dana branitelja Pakraca na Omanovcu. Osim toga, novom predsjedniku ponudio je administrativnu podršku i pomoć s prijavljivanjem na državne natječaje, a za kraj svima poželio puno zdravlja.

hcz ivancic