prekogranicna suradnja

Gradu Pakracu odobrena su četiri projekta prekogranične suradnje iz Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Republike Srbije u ukupnom iznosu 144.406,73 eura.

Na navedeni program prijavila se Srednja škola „Busovača“ s Muzejom grada Pakraca, zajednički projekt pod nazivom „Prekogranična suradnja Muzej Grada Pakraca i Srednje škole „Busovača“, za čiju je realizaciju Ministarstvo dodijelilo 35.000,00 eura. Dodjeli je prisustvovala ravnateljica Muzeja Grada Pakraca Jelena Hihlik te ravnatelj srednje škole Busovača, Stipo Krišto. Drugi projekt prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom je „Nastavak prekogranične suradnje Župa Pakrac i Župa Busovača“ na koji su se prijavile Župa sv. Antuna Padovanskog Busovača i Župa BDM Pakrac, a za čiju je realizaciju Ministarstvo dodijelilo 32.379,91 eura.

Dva projekta prekogranične suradnje s Republikom Srbijom su projekt „Prekogranična suradnja TZ Grada Pakraca i Hrvatskog ženskog foruma Cro- femina“ na koji su se prijavili Turistička zajednica Grada Pakraca i Hrvatski ženski forum Cro- femina iz Vojvodine, a u sklopu te suradnje odobren je iznos od 32.026,82 eura za realizaciju projekta. Također, na projekt „Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije“ prijavili su se Grad Pakrac i Župa sv. Marko Evanđelist Stari Žednik te je u sklopu te suradnje za realizaciju projekta odobren iznos od 45.000,00 eura.

Cilj programa prekogranične suradnje između gore navedenih država je jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u BiH i RS.