aktualni sat 2

Aktualni sat koji je prethodio sjednici Gradskog vijeća održanoj 4. lipnja otvorio je Zoran Krejči (SDP) pitanjem u vezi s razvijanjem umjetne inteligencije u Pakracu, primijetivši kako su neki nama bliski gradovi poput Novske i Lipika napravili značajne iskorake na tom polju.

Odgovorila mu je gradonačelnica Anamarija Blažević (HDZ), koja je nedavno potvrđena i kao saborska zastupnica u novom sazivu te je iskoristila ovu priliku da kaže kako će se truditi predstavljati naš kraj što je bolje moguće. „Prije nekoliko dana nam je u posjetu Karlo Ressler, član Odbora Europskog parlamenta za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu (AIDA), a održali smo i niz sastanaka s Denisom Relotom, Vladimirom Gazićem i Marijanom Šircem te stručnjacima koji se bave humanoidnom robotikom. Nama je u cilju zaokružiti naš kraj, povezati Novsku, Lipik, Pakrac i Daruvar“, rekla je gradonačelnica. Ideja je razviti softver za robote koji bi u budućnosti mogli raditi poslove koji danas rade ljudi, uključujući primjerice robotske pse koji bi na našoj šetnici mogli skupljati smeće. Rekla je kako je vizija osim robotike razvijati i gaming industriju te pritom stjecati kompetencije kroz razne edukacije. „Mene je zanimalo postoje li stručnjaci, s njima se trenutačno obavljaju razgovori u cilju izrade cjelokupnog programa i priključivanja timu koji bi taj dio razvijao u Pakracu. Razmišljamo o prostoru Poduzetničkog centra u Pakracu. Na tome se polako radi, slijedi raspisivanje javnog poziva koji će nam pomoći da krenemo u smjeru edukacija, nadam se danas-sutra jednom obrazovnom centru, jer to je budućnost. Kad budem imala više informacija, obavijestit ćemo vas“, dodala je gradonačelnica.

Krejči se složio kako se ne treba se plašiti novog, inovativnog, već treba uhvatiti korak i krenuti naprijed te prisnažio kako njihov klub to apsolutno podržava. „Jučer ste bili nazočni u Požegi na otvaranju nove zgrade Hitne pored požeške bolnice. Kad će na red doći Pakrac? I dalje smo podstanari“, nastavio je s pitanjima Krejči.

Za nagodinu najavljena izgradnja Zavoda za hitnu medicinu

Gradonačelnica je potvrdila kako je bila u objektu te najavila kako će sljedeći biti otvoren upravo u Pakracu. „To je najavila i županica, u Pakracu je bio idejni projekt, ide se na građevinsku dozvolu, možda već krajem godine će se pokrenuti postupak, županija to mora financirati. Vjerujem kako će se Zavod za hitnu medicinu, početi graditi sljedeće godine. Veliki projekt koji se sprema je i Centar za palijativnu skrb, što namjeravamo provoditi paralelno“, dodala je Blažević.

aktualni sat

Vladu Ecka (HDZ) zanimalo je kad se može očekivati početak izgradnje nogostupa u Prekopakri u Frankopanskoj ulici, na što je pročelnik Marijan Malogorski ekspresno i jasno odgovorio kako radovi kreću kroz dva tjedna.

Karlo Rek (HDZ) pohvalio je akciju Zelene čistke te ga je zanimalo je li ostvaren cilj, koliko je ljudi sudjelovalo i koje su površine obuhvaćene. Pročelnik Malogorski iskazao je zadovoljstvo provedenim. „Sudjelovalo je 136 volontera, učenici srednje i osnovne, djelatnici gradske uprave, djeca hrvatskih branitelja. Skupljeno je 1400 kg otpada, pri čemu je desetak grupa djelovalo u različitim smjerovima. Bilo je to jedno lijepo iskustvo i lijep događaj za naš grad“, dodao je Malogorski.

Anitu Skalnik (HDZ) zanimalo je koliko će dugo trajati jučer započeta sanacija Malog mosta u Pakracu. Malogorski je precizirao kako se sanira nogostup na mostu zbog vidljivih oštećenja. „Nogostup se šaluje i betonira s armaturnom mrežom, vlaknima, a rok za dovršenje radova je 11. lipnja. Promet je zatvoren od 8 ujutro do 14.45, a za pješake je zbog njihove sigurnosti zatvoren cijelo vrijeme“, rekao je pročelnik.

Mihaela Andrijanića (HDZ) zanimalo je u kojoj je fazi izgradnje padel igralište.

„Sve je spremno za njegovu montažu, sutra ujutro trebala bi početi montaža igrališta. Radnicima treba 4 dana suhog i lijepog vremena za potrebe montaže, a posao bi mogao biti dovršen do kraja tjedna“, zaključio je aktualni sat Malogorski.