madari pakraca glavna

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom u vijećnici kurije Janković i pripremom autohtonih mađarskih specijaliteta, jučer je u organizaciji Društva Mađara Pakrac tradicionalno obilježen Dan Mađara.

„Ovaj program održava se u povijesnom kompleksu grofovske obitelji Janković, čiji su posjedi nekada obuhvaćali Pakrac, Lipik, Daruvar i Csepreg. Danas smo ovdje da bismo slavili bogatu kulturnu baštinu i zajedništvo naših naroda“, rekao je tajnik Društva Matija Kulhavi i pozdravio prijateljska društva i goste koji su uveličali ovu svečanost.

FOTOGALERIJA

Goste je u ime domaćina kratko pozdravio Josip Fa, predsjednik Društva, nakon čega se okupljenima obratila i gradonačelnica Anamarija Blažević koja je pohvalila rad pakračkih Mađara. „Naše Društvo Mađara je najmanja zajednica neke nacionalne manjine na ovom području, ali mogu reći da je i najvrjednija, jer se rado odazivaju na sve manifestacije koje organiziraju i Grad i gradske ustanove, ali isto tako pomažu svim udrugama s područja Grada Pakraca. Moram pohvaliti i njihovu uspješnu suradnju sa Zajednicom Mađara Daruvara i sa mađarskim gradom Csepregom, jer to doprinosi jačanju i kvaliteti samog Društva“, istaknula je gradonačelnica.

madari pakraca 2

Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, obraćajući se na mađarskom i na hrvatskom jeziku, zahvalio je Društvu na radu i aktivnostima kojima nastoje očuvati mađarsku kulturu i običaje. Zahvalio je Mađarima koji su na posljednjim izborima glasali za svog manjinskog zastupnika, a koji će i u iduće četiri godine podupirati vladajuću stranku te na taj način ulagati u infrastrukturne i kulturne programe koji su potrebni da bi se mađarska zajednica očuvala u Hrvatskoj.

madari pakraca 3

Maria Kraly, predsjednica Hrvatske samouprave u Csepregu na gradišćanskohrvatskom dijalektu pozdravila je domaćine i njihove goste rekavši da je važno njegovati prijateljstvo i zajedničku povijest te kako „moramo poštovati druge, a očuvati svoje.“ Predala je gradonačelnici Blažević knjigu, svojevrsnu kroniku događanja s fotografijama koje svjedoče o međusobnoj suradnji i povezivanju Pakraca i Cseprega.

madari pakraca 4

Svečanost su otvorile članice zbora Zajednice Mađara Dežanovac otpjevavši hrvatsku i mađarsku himnu, a kasnije u programu još nekoliko pjesama. Nakon njih su nastupili: Osnovna glazbena škola Pakrac, Češka beseda Prekopakra, Udruga Austrijanaca i Nijemaca Sirač te mješoviti zbor iz prijateljskog grada Cseprega.

Nakon podjele zahvalnica za sudjelovanje na ovoj svečanosti, druženje pakračkih Mađara i njihovih gostiju nastavljeno je uz tradicionalne mađarske specijalitete, paprikaš, langošice i palačinke.