skola prekopakra 1

Putem Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada javnog sektora“, Požeško-slavonskoj županiji odobreno je 844.999,79 eura za sufinanciranje dva projekta, energetsku obnovu zgrada Područne škole Prekopakra i Coworking centra Panora.

„Projektom energetske obnove zgrade Područne škole Prekopakra predviđene su građevinske, strojarske i elektrotehničke mjere kojima će se obnoviti vanjska ovojnica i krovište zgrade, ugraditi dizalica topline zrak/voda, ugraditi fotonaponska elektrana te zamijeniti unutarnja rasvjeta. Samim time, dugoročno će se postići smanjenje troškova, a tako ostvarena ušteda preusmjeriti u druge segmente razvoja obrazovanja na području Požeško-slavonske županije“, navodi se na službenim stranicama Županije.

Kako doznajemo od Sanje Delač, ravnateljice pakračke osnovne škole, za obnovu škole u Prekopakri predviđen je iznos od 266.044, 97 eura, a Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sufinancira s 85 posto iznosa, odnosno 172.779,63 eura. „Trenutno smo dobili Odluku o financiranju, a potom slijede svi ostali koraci kao što su potpisivanje ugovora pa javna nabava, a nakon toga i radovi na školi. Nama kao školi ova odluka znači mnogo. Područna škola Prekopakra je posljednja škola koja je zahtijevala veće zahvate i obnovu, a osim velikih ušteda koje ćemo ostvariti, škola i okruženje imat će i ljepši izgled. Sigurno je da će to utjecati i na njezinu unutarnju ljepotu i da ćemo s puno više energije, entuzijazma i motivacije ostvarivati i sve naše obrazovne i odgojne ciljeve“, istaknula je ravnateljica Delač.

Sredstva za sufinanciranje navedenih projekata planirana su u Državnom proračunu, a ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru spomenutog poziva osiguran je iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

skola prekopakra 2