cesi naslovna

Povodom proslave 20. godišnjice od otvaranja novog Češkog doma u Prekopakri, jučer je na istom mjestu održana godišnja skupština Češke besede Prekopakra.

Na sjednici koju je vodio Igor Matek, tajnik Češke besede, predstavljene su uobičajene točke poput financijskog izvješća za 2023. godinu, a predstavljen je i financijski plan za 2025. godinu. U financijskom izvješću za 2023. godinu vidljivo je kako su prihodi i rashodi bili neuobičajeno visoki, što je pripisano provođenju jednogodišnjeg projekta Zajedno smo jači sufinanciranog EU sredstvima iz Europskog socijalnog fonda čija je financijska struktura uspješno zatvorena upravo prošle godine.

cesi odbor

Predsjednica Češke besede Slavica Plavček okupljenima se obratila na češkom i hrvatskom jeziku, a između ostaloga predstavila je izvještaj o radu u 2023. godini u kojemu su vidljive brojne aktivnosti koje su članovi udruge provodili kroz čitavu godinu. Aktivni su tako bili mješoviti pjevački zbor, folklorna skupina, starija glazbena skupina, komorni sastav, dječja skupina i „kuhinjica“.

Sjednici je nazočio i Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu. „Dom je prekrasan, jedan je od najljepših kulturnih domova u Republici Hrvatskoj, s odličnom akustikom, zbog čega je vrlo ugodno slušati nastupe zborova, folklornih skupina, glazbenih sastava“, rekao je Bilek. Čestitao je besedi na uspješnom radu i djelovanju te zahvalio na svemu što rade po pitanju očuvanja češkog jezika, tradicije i kulture, a zahvalio je i gradonačelnici Blažević na potpori od strane grada Pakraca.

cesiplavcek
cesibilek
cesianamarija
cesizbor
cesizapisnicar
cesilaucan
cesipejsa
cesibilopavlovic
cesipublika
cesislika

Ana-Maria Štruml-Tuček, predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj svim je članovima Češke besede Prekopakra od srca zahvalila što njeguju češku kulturu i tradiciju u svom prekrasnom Češkom domu. „Želim vam zahvaliti što ste ove godine po prvi put nastupili na našoj smotri kazališta. Nastup vaše skupine izazvao je oduševljenje te vam želim izraziti potporu da i ubuduće njegujete kazalište“, dodala je Štruml-Tuček. Osim toga, pozvala je besedu da 13. srpnja nastupi na manifestaciji Etno dan koja će se održati u Ivanovom Selu.

cesi ana

Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica, pohvalila je besedu na brojnim održanim aktivnostima u protekloj godini. „Pripadnici češke manjine na području grada Pakraca svakako su zaslužili da se tradicija i bogatstvo njihove kulture njeguju i u budućnosti, stoga me najviše vesele djeca te mi je izuzetno drago što imate dječju skupinu“, rekla je gradonačelnica, potaknuvši pritom članove besede na ustrajnost, rekavši kako će im gradska uprava uvijek biti na raspolaganju.

cesi huska

Povodom 20. godišnjice od otvaranja novog Češkog doma dodijeljeno je nekoliko priznanja i zahvalnica, između ostaloga i profesoru Alojziju Huški, za dugogodišnji, predani rad i velik doprinos u radu folklorne i glazbene skupine.