poezija kalan

Irena Kalan u Muzeju vojne i ratne povijesti jučer je održala promociju knjige poezije „Bljesci“ u sklopu obilježavanja VRO Bljesak tijekom večeri poezije po nazivu Domovini, u dobru i zlu.

Okupljenima se za početak obratio predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić kako bi rekao nešto o samoj vojnoredarstvenoj akciji Bljesak.

poezija ivancic

„Iako je ključna vojnoredarstvena operacija za Hrvatsku bila Oluja, Bljesak za Pakrac znači jako puno. U početku su hrvatski policajci ubijani, minirane su naše svetinje, naša crkva, kapelica Sv. Josipa, minirane su kuće uglednih Hrvata, a onda je krenuo onaj istinski, pravi rat. Nakon toga imali smo tri i pol godine ni rata ni mira kad su naša djeca u školu išla 100 metara zračne linije od linije razgraničenja. U Pakracu su se rađala djeca, majke s kolicima šetale maltene uz liniju razgraničenja. Onda je došao Bljesak kojim je za nas Pakračane bljesnulo jedno sunce, svjetlost, jedan osjećaj ponosa, ali i slobode“, rekao je Ivančić. Naglasio je kako će stoga ovakva obilježavanja uvijek imati podršku Grada Pakraca kako se ti teški, ali istovremeno i svijetli trenuci naše povijesti nikad ne bi zaboravili.

Ivančić je iskoristio priliku i kako bi sve okupljene pozvao da se uključe i na ostala događanja kojima će se obilježiti Bljesak. Tako ćemo 1. svibnja imati polaganje vijenaca i Svetu misu, 2. svibnja u Gradskoj vijećnici održat će se Večer domoljubne poezije i pjesme na kojoj će biti naši branitelji, ali i neki drugi koji amaterski pišu domoljubne pjesme, a sve će biti dodatno začinjeno nastupom Policijske klape „Sveti Mihovil“.

poezija pozivnica

4. svibnja, u subotu, na Omanovcu od 11 sati organizirano je druženje koje je otvoreno za sve. Ondje će se kuhati slavonski čobanac, pri čemu je manje bitno tko će na natjecanju pobijediti, jer naglasak je na druženju. Posluživat će se jelo i piće, a okupljanje će uveličati i okupljene razveseljavati tamburašice iz Bjelovara, TS Nemir.

poezija gitare

Hrvoje Đurđević i Srećko Popović na gitarama su odsvirali pjesmu Moja domovina, a nakon njih, autorica Irena Kalan i njen sin Oliver okupljenima su naizmjence čitali neke od pjesama iz zbirke Bljesci. Pjesme su potresne i sjetne, ali i nude nadu. Je li vrijedilo, reci? Spokojno šume žitna polja k'o da ih pojile nisu rijeke suza, krvi i gnoja. Ti što ih hraniš okusom mladosti i kadiš mirisom smreke, reci… dio je jedne od pjesama iz ove zbirke posvećene poginulim hrvatskim braniteljima.

Nakon čitanja poezije, autoricu i njen stvaralački rad podrobnije je predstavila pjesnikinja Senka Rendulić Slivar.

poezija slivar

Irena Kalan, djevojački Lukačević, rođena je 25. ožujka 1976. godine u Karlovcu. Iz rodnog Slunja, obitelj seli u Vetovo, selo u Zlatnoj dolini. Danas živi s obitelji, suprugom i dvojicom sinova u Bilicama kod Pleternice. U Slunju od 2020. godine organizira Noć poezije Zvijezde pod zvijezdama koja se otad održava u kontinuitetu za Dan grada Slunja, a ove godine bit će održana peti puta po redu. Kao članica udruge Palijativni tim LiPa provela je nekoliko projekata vezanih za branitelje na području književnosti.

2017. godine izdaje svoju prvu zbirku poezije Mirisne boje tišine. Tematika je raznolika, a pjesme su sakupljene iz dugogodišnjeg zapisivanja stihova. Četiri godine kasnije izdaje zbirku ljubavne poezije Kaplja sna u nakladi Matice hrvatske, ogranka u Požegi, čije je aktivna članica. Ove godine, osim zbirke domoljubne poezije Bljesci, čijoj promociji danas svjedočimo, u pripremi je još jedna zbirka ljubavne poezije simboličnog naziva Kao Izabel, u čijim stihovima ćemo imati priliku uživati do kraja godine.

poezija publika