glasanje listic

Jučer su održani parlamentarni izbori na temelju kojih će biti imenovan novi saziv Sabora, ali i čiji će nam rezultati donijeti novog (starog?) mandatara koji će oformiti svoj uži ministarski kabinet. Predizborni rusvaj obilježio je predsjednik države Zoran Milanović koji je gotovo izazvao ustavnu krizu kandidiravši se kao premijer najveće oporbene stranke, da bi se nakon toga formalno „povukao“ na predsjedničko mjesto, iako je javna tajna bila da je upravo on SDP-ov kandidat za premijera, a ne predsjednik stranke, Peđa Grbin.

Polarizacija koju predsjednik uporno izaziva neumornim prozivanjem premijera, ali i ostalih članova HDZ-ove Vlade potaknula je, čini se, građane da ovaj put masovnije izađu na izbore. Tako smo jučer dobili izlaznost od preko 2,2 milijuna birača, odnosno, 62 posto svih registriranih birača u RH, što ove izbore čini trećim najmasovnijim izborima nakon 2000. godine, pri čemu je gotovo izjednačena s izborima iz 2015. godine, kad je svoje demokratsko pravo – a neki bi rekli i obavezu – odlučilo iskoristiti 63 posto birača.

Konačni rezultati nisu naročito šokantni. Najviše glasova osvojio je HDZ sa 61 mandatom, SDP-ove „Rijeke pravde“ dogurale su do 42 saborska zastupnika, a nakon njih posložili su se Domovinski pokret s respektabilnih 14 mjesta, Most-ova koalicija s 11 i Možemo s 10 mandata. Regionalni IDS i NP Sjever ugrabili su po dva mandata, a Fokus Republika jedan.

Na prvi pogled djeluje kako bi HDZ mogao osigurati saborsku većinu koaliranjem s tradicionalno suradljivim predstavnicima manjina, kojih ukupno ima osam predstavnika i jednom od desno orijentiranih stranaka koje su im programski sklonije, bio to Domovinski pokret ili Most. Međutim, u praksi su i Most i Domovinski pokret imali i imaju svojih internih sukoba s HDZ-om i u mnogočemu su svoje programe prezentirali upravo kao kontrapunkt određenim HDZ-ovim politikama. Stoga će takvu koaliciju, iako na prvu djeluje izvedivo, možda ipak biti teže ostvariti u praksi, pogotovo sjetimo li se originalnog pokušaja koaliranja HDZ-a s Most-om i propalog eksperimenta s nestranačkim premijerom Oreškovićem kao jedne neslavne epizode moderne hrvatske politike. Izglednijim stoga djeluje koalicija s Domovinskim pokretom ili možda čak i dijelom zastupnika Domovinskog pokreta, ali o tome je još preuranjeno spekulirati.

HDZ u petoj izbornoj jedinici uvjerljiv

Što se tiče naše, pete izborne jedinice, rezultati su također bili manje-više u razini očekivanja. Inače, naša izborna jedinica obuhvaća Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku te istočni dio Sisačko-moslavačke županije. Ukupna izlaznost bila je manja od one na državnoj razini te je glasanju pristupilo nešto manje od 55 posto glasača. Najviše glasova očekivano je pripalo HDZ-ovoj koaliciji koju je predvodio nositelj liste, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, Novljanin Marin Piletić. Na 11. mjestu iste liste nalazila se i pakračka gradonačelnica, Anamarija Blažević, koja je uzgred budi rečeno, osvojila i nešto više preferencijalnih glasova no na prethodnim izborima, gotovo 1500.

HDZ je tako u našoj izbornoj jedinici osvojio gotovo 43 posto glasova, slijede SDP-ove Rijeke pravde s nešto manje od 20 posto. Možemo je osvojio 18 posto, Most 9,5, Domovinski pokret nešto ispod 9 posto, a Fokus/Republika nešto ispod 8 posto, što im je i donijelo spomenutog jedinog predstavnika u Hrvatski sabor.

anamarija

Anamarija Blažević kao pakračka gradonačelnica i dosadašnja saborska zastupnica, izrazila je veliko zadovoljstvo prije svega izlaznošću. „Izlazak na izbore demokratsko je pravo svakog građanina i izuzetno me raduje što smo nakon dugo vremena u Pakracu imali izlaznost od gotovo 3500 glasača, što je velika stvar. Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore i iskoristili svoje građansko pravo, a naročito, dakako, onima koji su svojim glasom podržali HDZ. Smatram kako smo svojim radom i rezultatima koje smo ostvarili u zadnjih osam godina pokazali da smo povjerenje zaslužili i drago mi je što su to građani prepoznali i nagradili svojim glasovima“, rekla je Blažević.

Rekli bismo, citirajući naslov legendarnog akcijskog filma, Na Zapadu ništa novo. Psi laju, karavane prolaze, a HDZ osvaja izbore. Izbornim pobjednicima čestitamo i želimo im da časno obnašaju svoju dužnost narodnih zastupnika te da kao predstavnici tog istog naroda čije su povjerenje dobili nastupaju u interesu svih stanovnika Republike Hrvatske.