muzej3

Piše: Jelena Hihlik

Povodom Dana grada Pakraca u Muzeju grada Pakraca otvorena je izložba pod nazivom „Pozdrav iz Pakraca“ na kojoj je po prvi put predstavljena izuzetno vrijedna muzejska zbirka starih razglednica prikupljana od samog početka osnivanja muzeja 2005. godine.

Razglednice predstavljene na izložbi pakračke su, ali prikupljene s različitih strana Europe i svijeta kamo su bile odašiljane tijekom dugog razdoblja u kojem je slanje razglednica bilo izuzetno popularno. Danas se sve manje koriste i šalju,  stoga je ova izložba i pokušaj da se ovaj način komunikacije ponovno potakne i popularizira. Razglednica je jedan od baštinskih fenomena koji je zajednički svim hrvatskim pa tako i slavonskim gradovima i gradićima ali i mjestima i selima koja su kroz izdavanje malih kartonskih, slikovnih dopisnica ovjekovječili, čitav niz povijesnih prikaza i prizora naselja. Prema Hrvatskoj enciklopediji „razglednica je dopisna poštanska karta sa slikom, fotografijom, crtežom, reklamom“. Najčešće pravokutni komad debljeg papira ili tanjeg kartona bio je namijenjen za pisanje i slanje poštom bez omotnice. Unatoč tome što je zaista teško utvrditi nastanak prve razglednice za komercijalnu uporabu, danas je prihvaćena činjenica kako je prva razglednica nastala u Austriji i poslana je 1. listopada 1869. Ovaj datum obilježava se i kao Svjetski dan razglednice. Na samom početku razvoja razglednice s prednje je strane bio otisnut poznati motiv (fotografija, crtež itd.) uz mjesto za pisanje poruke. Kasnije je slika u potpunosti zauzela prednju stranu ove popularne dopisnice, dok se na poleđinu seli prostor za pisanu poruku primatelju, adresu i naravno poštansku markicu. Nakon različitih dimenzija početnih dopisnica odnosno razglednica, ubrzo su propisane i dimenzije, najveća dozvoljena bila je 9 x 14 cm te najmanja dozvoljena 7 x 10 cm. Razglednice su dugo bile jedan od omiljenijih načina komunikacije, a slale su se uglavnom s različitih putovanja.

muzej2

Nama su razglednice izuzetno vrijedan povijesni dokument o izgledu grada i njegovim mijenama od kraja 19. stoljeća pa sve do današnjih dana. Za grad poput Pakraca koji je svoje zlatno razdoblje u graditeljskoj aktivnosti doživio upravo u zlatno doba razglednica (kraj 19. stoljeća do 1918.) ovo je bilo vrlo važno. Prva i najstarija pakračka razglednica vjerojatno je izdana 1898. godine – dosada na stariju od ove još nismo naišli. Za povijesno izučavanje ovo je dvojak materijal, sa slikovnim i pisanim sadržajem. Slikovni sadržaj vrlo je vrijedan povijesni dokument izgleda grada, a pisani dio često nam pruža vrijedne informacije o kulturi ophođenja i komunikacije, ali i o nekim važnim povijesnim trenucima našeg grada koje iščitavamo iz ispisanih poruka. Pakračke razglednice otiskivane su u nekoliko lokalnih tiskara, ali i u nekim stranim, odnosno tiskarama van Pakraca. Najpoznatije tiskare u Pakracu bile su one Dane Singera i braće Filipović, dok se kao izdavači spominju još tiskara J. Zoričića i papirnica Gjure N. Mirića. Velik dio ove zbirke danas su i razglednice Pakraca koje nam je u lipnju 2021. poklonio kolekcionar i rođeni Pakračanin Damir Gross. Točno 126 njegovih sakupljenih, vrlo vrijednih razglednica danas je pohranjeno u muzejskoj zbirci razglednica te je ovo svakako najveća i najvrjednija donacija starih razglednica našoj ustanovi.

muzej1

Razglednice su se pokazale i iznimno korisnima u vrlo osjetljivom i teškom razdoblju obnove grada nakon Domovinskog rata. Urbana jezgra zadobila je ogromne štete koje je nakon rata trebalo sanirati, a zaštićene dijelove povijesne jezgre rekonstruirati i restaurirati u izvornom obliku. Ovdje su pri obnovi često upravo stare razglednice bile izvorom podataka stručnjacima, konzervatorima i arhitektima, budući da su na temelju njih uspjeli obnoviti i u izvornom obliku rekonstruirati veći dio gradske kulturno-povijesne jezgre. Vrijeme interneta i SMS-ova polako je istisnulo ovaj način komunikacije, ali ljudi još uvijek s posebnim ushićenjem primaju i šalju razglednice, a postoji i sve više projekata za njihovu popularizaciju. Jedan od njih je i postcrossing, internetski projekt namijenjen za razmjenu razglednica s drugim ljudima iz cijelog svijeta. Svaki korisnik koji pošalje jednu ili više razglednica nekom drugom korisniku u svijetu (adrese se dobiju slučajnim odabirom računala) dobije onoliko razglednica koliko je poslao, od nekog drugog korisnika. Izložba „Pozdrav iz Pakraca“ predstavlja jedinstvenu šetnju ulicama starog Pakraca kroz male, ali zaista vrlo vrijedne razglednice koje slikovno i tekstualno vrlo rječito pričaju o nekim prošlim, već gotovo zaboravljenim vremenima.