spahijski podrum

Bilatelarnim dogovorom koji su parafirale županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, a koji su odlučile objaviti upravo na Uskrsni ponedjeljak kao poklon građanima Pakraca, odlučeno je da Pakrac od iduće godine postaje sjedište županije, koja će se tako ubuduće zvati Pakračko-slavonska županija.

Odlučile su time vlastitim primjerom učiniti našu županiju pionirom, donijevši odluku o izmještanju administrativnog sjedišta izvan najvećeg gradskog središta na prostoru županije, a po naputku koji je nedavno izdalo Ministarstvo regionalnog razvoja. „Tendencija naputka je administrativna decentralizacija Hrvatske, a prvi korak u tom smjeru upravo je izmještanje sjedišta županija u manje gradove. Županica Jozić i ja u dogovoru sa županijskim i gradskim vijećnicima odlučili smo biti među prvima koji će povući ovakav potez, kako bi se pokazalo da i naša županija može biti vodeća u reformama“, poručila je gradonačelnica Blažević.

Nekoliko faktora utjecalo je na odabir Pakraca kao novog sjedišta županije. Iza grada je jedno dinamično investicijsko razdoblje u kojemu su odrađeni brojni zahvati kojima je gradska infrastruktura funkcionalno i vizualno obnovljena te će nakon dovršetka projekta Svijet graševine i završne obnove Spahijskog podruma biti ostvareni svi preduvjeti za preseljenje ureda Županije upravo u novoobnovljene prostore tog reprezentativnog zdanja.

Županica Jozić objasnila je i dodatne razloge zašto je odabran upravo Pakrac. „U Pakracu možemo svjedočiti primjerima dobre prakse po pitanju uključivanja žena u najviše instance upravljanja gradom i gradskim institucijama, a upravo i to je jedna od preporuka Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova. Pakrac naime ima gradonačelnicu, a žene su i na čelu većine gradskih institucija. Smatramo kako je to pravi način za uključivanje žena u procese odlučivanja i formiranja politika na izvršnim razinama, a upravo Pakrac i njegovi rezultati pokazuju da je to put koji bismo svi trebali slijediti“, zaključila je županica.

Eto, nakon svih pobrojanih žena na čelnim mjestima, Pakrac će tako dobiti još jednu, i to ni manje ni više nego – županicu. Čak i oni najoptimističniji nisu se mogli nadati ovakvom razvoju situacije, a Pakrac svakako očekuju uzbudljiva vremena. Najavljeno je kako će se primopredaja županijske nadležnosti održati na svečanoj ceremoniji za godinu dana, 1. travnja 2025. godine. Iz neslužbenih izvora doznajemo kako bi ubrzo nakon Pakraca sjedište županije mogao postati i Daruvar, jer nedavno su otvoreni pregovori između Bjelovarsko-bilogorske županije i daruvarske Gradske uprave.