Pakracki list 621 Uskrs KOREKTURA NOVO page 0001 Medium

U prodaji je novi, 621. broj „Pakračkog lista“ u kojem pišemo:

Događanja

Ožujak je najvažniji mjesec Grada Pakraca u kojem obilježavamo početak Domovinskog rata i slavimo blagdan sv. Josipa, nebeskog zaštitnika grada. Prilika je to da rekapituliramo što se sve događalo u proteklih godinu dana, istaknemo najvažnije projekte i investicije na području grada, ali i da nagradimo najzaslužnije sugrađane, sportaše i učenike za njihov doprinos u promicanju imena grada. Program obilježavanja Dana Grada trajao je tri tjedna i sadržavao 30-ak događanja, od čega ponajviše kulturnih i sportskih te ponešto zabavnih, a sve je kulminiralo velikim koncertom na oduševljenje brojnih Pakračana i posjetitelja iz okolnih gradova. U pogledu masovnosti događanja trebamo se strpiti tri mjeseca do „Pakračkog ljeta“, no i ovog proljeća očekuje nas mnoštvo događanja kao što su primjerice obilježavanje 29. godišnjice VRO „Bljesak“, motocross utrka na Matkovcu, Noć knjige u gradskoj knjižnici ili Multipak, a vjerujemo da će biti i raznih drugih događanja koja će obogatiti ponudu našeg grada.

Ovih dana postali smo bogatiji za još jedan sportski klub, 23. u sastavu Sportske zajednice Grada, što je za jedan mali grad od oko 4.000 stanovnika zaista respektabilna brojka, a sigurno se neće stati na toj brojci jer su započeli radovi na izgradnji padel terena pa očekujemo da će ljubitelji ovog sporta možda u skoroj budućnosti osnovati još jedan novi klub. Kako god, možemo reći da je Pakrac - grad sporta!

U ovom broju donosimo reportažu o pakračkoj učiteljici u mirovini koja se prisjetila svojih prvih radnih dana među školskim klupama, anegdota, strahova, ali i lijepih trenutaka u svojoj 46 godina dugoj službi u kojoj je uživala od prvog do posljednjeg dana. Pročitajte i intervju s mladim agronomom koji se upustio u osnivanje vlastitog obrta s ciljem pomaganja poljoprivrednicima, kako u administrativnom dijelu posla, tako i savjetovanjima.

S obzirom da nam se bliži najvažniji kršćanski blagdan, svim čitateljima želimo sretan Uskrs, da ga proslavite u krugu obitelji, a u travnju se ponovno veselimo nekim novim događanjima.

 TEMA BROJA:

 SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Pakrac je grad burne i bogate povijesti, ali i grad budućnosti

Svečanu sjednicu povodom Dana Grada otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić riječima: „Čast mi je da vas mogu pozdraviti na ovoj svečanoj sjednici grada heroja, grada pobjede, grada burne i bogate povijesti, ali i grada budućnosti. Ovaj grad poznat je po našem Slavonskom banovcu (tzv. dobri denar), po prvoj kovnici novca u Hrvata, po burnoj povijesti i borbi za samostalnost naše lijepe domovine. Poznat je i po dr. Ivanu Šreteru, našem mirotvorcu, „hrvatskom Gandhiju“, poznat je po početku Domovinskog rata, po hrabrim hrvatskim braniteljima iz čitave Lijepe naše koji su branili i obranili naš grad, Zapadnu Slavoniju, ali i čitavu Hrvatsku. Ali, na prvom mjestu, poznat je po svojim ljudima, po velikom hrvatskom srcu koje svakog putnika namjernika prima s iskrenom srdačnošću i dobrodošlicom, ali isto tako i svakoga onog koji želi ovdje ostati živjeti prima s velikim prijateljstvom i velikom ljubavi“. Piše: Franjo Delač

INTERVJU:

SILVIO KOP, AGRONOM Mladi poljoprivrednici teško dolaze do obradive zemlje

U vrijeme kad je bavljenje poljoprivredom sve manje atraktivno, bilo zbog klimatskih promjena, nesređenog tržišta poljoprivrednim proizvodima ili zbog silnih papira, obrazaca, zahtjeva, zakona i pravilnika u kojima se svaki poljoprivrednik danas treba snalaziti, rijedak je primjer, pogotovo u našoj maloj sredini, da se netko na malo drugačiji način želi pozabaviti ovom strateški vrlo važnom granom gospodarstva. Mladi agronom Silvio Kop, rođeni Badljevčanin, nedavno je u Pakracu otvorio svoj obrt za savjetovanje u poljoprivredi FPS AGRO  pa smo porazgovarali s njim o planovima i motivaciji da se nakon studija vrati u rodni kraj te svojim znanjem pomogne poljoprivrednicima da što bolje iskoriste potencijale koje im zemlja pruža. Razgovarala: Silvia Feltrin

SUGRAĐANI:

RUŽICA DE ZAN, UČITELJICA U MIROVINI Prvi „učenici“ su mi bile cipele

Svi smo tijekom školovanja imali omiljenu osobu čije smo nastavne sate i predavanja pozorno slušali zato što su nas „kupili na prvu“ pa je tako i autoru ovog teksta, a vjerujem i mnogim drugima 80-godišnja učiteljica u mirovini Ružica De Zan sinonim za stručnu prosvjetnu radnicu te sjajnu pedagoginju i osobu. Ova istovremeno subjektivna i objektivna reportaža ujedno je i zahvala te iskaz časti što sam bio polaznik razredne nastave kojom je kormilarila. Nakon apsolvirane prve životne etape, učitelji i učiteljice su tu da nam nakon vrtića instaliraju znanja i sposobnosti kojima ćemo se služiti u budućnosti, a isto tako igraju ulogu drugog roditelja te sudjeluju u oblikovanju našeg odgoja, ponašanja prema drugima i prema pripadajućim nam obavezama. I tijekom ove reportaže imao sam osjećaj da sam još uvijek u učionici gdje slušam lekcije svoje učiteljice iz koje profesiju ne mogu izbiti ni mirniji niti ležerniji dani mirovine. Piše: Domagoj Ajman

URUČENA GRADSKA PRIZNANJA Zaslužni za promicanje imena našeg grada

NAJ SPORTAŠI PAKRACA 2023. Priznanja Matijaševiću, Lenčeu i Papušeku

„MIMOHOD POBJEDNIKA“ Brojni građani i uzvanici u koloni gradskim ulicama

POKLON MOME GRADU Ove godine priredba posvećena hrvatskom jeziku

MIRO GAVRAN U PAKRACU Gostovanje književnika i predsjednika Matice hrvatske

OSNOVAN ŽENSKI KUGLAČKI KLUB Barbara Ramić predsjednica i trenerica

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra, Krndija, Lipik) i KTC.