madjari gitara 2

Dječji vrtić Maslačak od danas je zahvaljujući donaciji Društva Mađara Pakrac bogatiji za jednu akustičnu gitaru.

Naime, Društvo Mađara pri izlaganju na lokalnim sajmovima ima običaj prikupljati donacije koje zatim prosljeđuje onima za koje procijene da su im u tom trenutku potrebne. Tako su na nedavno održanom Sajmu udruga pekli kurtoš kolač i langošice, a istovremeno prikupljali donacije za pakrački dječji vrtić. Po dovršetku sajma evidentirali su utržak od 130 eura, nakon čega su se javili vrtiću i upitali kakva bi im donacija u tom iznosu bila najkorisnija.

Ravnateljica vrtića, Katarina Lahovsky Kobetić, pojasnila je kako to da su se odlučili upravo za gitaru. „Sve naše odgojiteljice na fakultetu su svirale klavir, a nedavno nam se pridružio Igor Horvat koji svira gitaru i pitao nas imamo li koju. Budući da je nismo imali, počeli smo razmišljati o tome kako bismo je mogli nabaviti. Kad su nam iz Društva Mađara ponudili donaciju u iznosu do 130 eura, odmah nam je bilo jasno da smo našli svoju gitaru“, rekla je ravnateljica. Igor je po gitaru zajedno s Josipom Fa, predsjednikom Društva Mađara Pakrac, potegnuo do music shopa u Novoj Gradišci.

madjari gitara 3

Uvijek spremni pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija

Osim ove akcije, pakračko Društvo Mađara proteklih je godina potaknulo i podržalo brojne druge inicijative koje su uključivale donacije sredstava raznim primateljima. „Lani smo dječjem vrtiću u Lipiku nakon sudjelovanja na Božićnom sajmu od prikupljenih donacija kupili veliki suncobran. Gledajući na razini cijele godine, lani smo donirali sveukupno preko 500 eura. Donaciju smo poslali jednoj bolesnoj djevojčici u Mađarskoj, a u Pakracu smo povodom Slavonskog banovca donirali sredstva za bolesnog dječaka iz Daruvarskog Brestovca. Dječak je u to vrijeme išao na kemoterapije, a upravo nekidan smo čuli kako je izliječen, što nas je neizmjerno obradovalo“, dodao je Fa.

Osim toga, podsjeća se kako im je prije tri godine, u ono kritično vrijeme kad je harao koronavirus, a šire petrinjsko područje pogodio razoran potres, na računu ostalo 6000 kuna viška. U dogovoru s gradonačelnicom Blažević ta su sredstva odlučili donirati žrtvama potresa. Gledajući u neposrednu budućnost, pakrački Mađari u suradnji s bratskom daruvarskom udrugom Mađara 13. travnja namjeravaju u Daruvaru peći langošice i kurtoš kolač, a sva sredstva koja prikupe donirat će daruvarskoj civilnoj udruzi Liga protiv raka.

Ravnateljica je zahvalila na ovoj velikodušnoj i korisnoj donaciji, a Društvu Mađara uručila je i službenu zahvalnicu te ih je u ime vrtića počastila malom zakuskom.

madjari gitara