anja

Prosječni stanovnik Hrvatske ima samo 14 zuba od 32, a prosječno pranje zubi je jednom tjedno, samo su neki od poražavajućih podataka koje je 8. veljače na predavanju u vijećnici kurije Janković odgojiteljima i roditeljima vrtićke djece iznijela Anja Ljevar, doktorica dentalne medicine u pakračkom Domu zdravlja. Ciljevi ove edukacije su bili usvajanje znanja o prevenciji karijesa, pravilnoj praksi četkanja zubi te pravilnoj prehrani i utjecaju na oralno zdravlje.

anja predavanje

„Karijes je bakterijska bolest, i to jedna od rijetkih bolesti koja se ne može liječiti antibioticima, a poput svih bakterijskih bolesti ima tendenciju širenja. To je jako bitno u periodu kad djeca, najčešće tad predškolci, dobivaju trajne zube pa ako su im mliječni zubi zahvaćeni karijesom, s vremenom će uzrokovati karijes i na trajnim zubima. Prema statističkim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 60 do 90 posto djece vrtićke dobi ima karijes na zubima. To je velika prevalencija i treba nešto po tom pitanju poduzeti. I sama, u svakodnevnoj praksi i radu s djecom, ali i odraslima, svjedočim u kakvom stanju je naša oralna higijena i u kakvom su stanju naši zubi“, istaknula je Ljevar i naglasila da se sa zdravim navikama pranja zubi treba krenuti od malih nogu, a prvi posjet stomatologu treba obaviti nakon druge godine života, dok još nema boli i problema sa zubima, kako bi se umanjio djetetov strah i olakšale kasnije posjete stomatološkoj ordinaciji.

anja i katarina

Katarina Lahovsky Kobetić, ravnateljica pakračkog vrtića Maslačak, zahvalila je mladoj stomatologinji na angažmanu i na nedavnom obilasku svih grupa matičnog i područnih vrtića gdje je djeci na zanimljiv i edukativan način prikazala važnost redovite higijene zubi. Djeca su slušala o pravilnom pranju zubića, pravilnom držanju četkice prilikom pranja, koliko dugo četkati zube, kako nastaje karijes i slično.

Fotografija iz Silvia2

Fotografija iz Silvia

Fotografija iz Silvia3

Fotografija iz Silvia1