oš domaćini

Pakračka Osnovna škola braće Radić kao koordinator međunarodnog projekta „Spretne ruke - sretna djeca“ financiran sredstvima Europske unije iz programa Erasmus+, je od 6. do 9. veljače domaćin posljednje aktivnosti projekta, transnacionalnog sastanka u sklopu kojeg u Pakracu boravi 10 učiteljica i ravnateljica osnovnih škola iz Italije, Grčke, Rumunjske, Bugarske i Poljske koji su partneri na projektu. Domaćini su organizirali niz radionica s ciljem da svi zajedno rade na pripremi završnog izvješća, a završna konferencija projekta bit će održana u ožujku.

Projekt vrijedan nešto više od 200.000 eura, provodi se od prosinca 2021. godine, a cilj mu je bio poticati djecu na aktivnosti koje povećavaju vještinu rada rukama te kretanje u prirodi, jačati ekološku svijest  i odgovornost učenika i učitelja te poboljšati komunikaciju učitelja i učenika na engleskom jeziku.

oš gošće

Ravnateljica škole Sanja Delač i psihologinja  Nataša Major, ujedno i koordinatorica projekta, kao rezultat projekta navele su razvijanje platforme koja sadrži 24 pripreme za nastavnike s primjerima metodoloških scenarija i edukativnim materijalima za učenike, kao i aplikacije s igricama za učenike nižih i viših razreda, uglavnom s ekološkim temama, gdje djeca kroz praktični rad i igru mogu nešto ponoviti, usavršiti ili saznati.

Kao primjer dobre prakse brige o okolišu, učiteljica Daliborka Duchač je gošćama iz zemalja partnera održala prezentaciju uređenja i održavanja školskog vrta kojeg krasi gotovo stotinjak biljnih vrsta u čemu aktivno sudjeluju i učenici te se tako uče odgovornosti prema svim živim bićima i okolišu.