sv sava kruh2

Srpska pravoslavna crkva, Eparhija pakračko–slavonska, Parohija pakračka, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pakraca, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Lipika i SKD „Prosvjeta“, pododbor Pakrac/Lipik u, petak 26. siječnja, u prostoru Gradske vijećnice održalo je „Svetosavsku akademiju“.

sv sava prote

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop koji je postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve te se stoga obilježavanju njegovog dana u ovoj vjerskoj zajednici pridaje velika važnost. „Imam priliku da posebno pozdravim dva nova svećenika iz Pakraca, oca Aleksandra Crnogorca, koji je i sekretar eparhije te oca Igora Karanovića koji je naslijedio oca Đorđa kao paroh pakrački. Otvorite im svoja srca, svoja vrata i svoje domove, povjerite im cijeloga sebe i od njih tražite sve što je potrebno, sve ono što svećenik treba dati svome narodu“, poručio je povodom otvaranja ceremonije episkop Pakračko-slavonski, Jovan Ćulibrk. Osim novih svećenika, posebno je pozdravio i goste iz Republike Srpske na čelu s Miloradom Arlovom, inače predsjednikom Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, koji je u Pakrac donio i prigodne poklon-pakete za djecu iz srpske zajednice.

sv sava banja luka

„Dragi srpski narode zapadne Slavonije i Pakraca, izuzetno mi je velika čast što sam večeras ovdje s vama te što ste se okupili u ovolikom broju, a vidim da ima i dosta djece. Hvala vam što održavate duh pravoslavlja, da nikada naš Sveti Sava ne iščezne iz naših misli i našega duha“, rekao je Arlov. Objasnio je kako su poklone za pakračku djecu skupili od djece širom Republike Srpske, u sklopu akcije koju svake godine provode za darivanje djece Kosova i Metohije, djece u Glini, a u zadnje dvije godine uključili su i djecu s pakračkog područja. Zahvalio je episkopu Jovanu za kojega je rekao kako je uveo poseban duh okupljanja i sabiranja pripadnika svoje zajednice, a zahvaljujući kojemu je i mnogo toga obnovljeno i ponovno izgrađeno, nakon čega su izmijenili poklone.

Ceremoniju su svojim nastupima oplemenila i djeca svojim recitacijama, pjesmom i plesom.

svsavauenica
svsavadjeca
svsavadjeica
svsavapublika