Pakracki list 619 konačno page 0001

Danas poslijepodne u prodaji će biti novi, 619. broj „Pakračkog lista“ u kojem pišemo:

Nove odluke

Pri kraju je još jedan siječanj, za neke najdepresivniji i najduži mjesec u godini. Ludilo oko Nove godine i Božića je prošlo, novčanici su se ispraznili, a nepotrebni kilogrami nakupili… Većina nas osjeća se umorno i pasivno zbog niskih temperatura i manjka sunca, dok gripa, viroze i neiskorijenjena korona sve više pronalaze put do naših organizama te ih dodatno iscrpljuju.

Pomalo puste su u siječnju bile i ulice našeg grada, što zbog gore navedenih niskih temperatura, što zbog manjka sadržaja na koje smo navikli u vrijeme adventa. No, upravo na dan izlaženja naših novina u dva pakračka muzeja obilježit će se Noć muzeja, koja će obilovati izložbama, glazbom, gostovanjima i ponekim zanimljivostima, stoga izađite na svježi zrak, prošećite do muzeja i provedite večer u nešto drukčijem okruženju. Sigurni smo da nećete požaliti!

Siječanj je i mjesec u kojem se zbrajaju rezultati na različitim društvenim područjima i izrađuju službene statistike. Jedna od onih koji izrađuju statističke podatke je i Jasminka Antunović, predstojnica požeškog Zavoda za zapošljavanje, s kojom smo u našem intervjuu razgovarali o broju nezaposlenih osoba na području Pakraca, o motivaciji mladih za školovanjem u deficitarnim zanimanjima, kao i o raznim mjerama i potporama koje se nude nezaposlenim osobama, ali i poslodavcima.

Ako je nekome godina počela dobro, onda je to nogometašu Filipu Matijaševiću koji je u zadnjih nekoliko mjeseci osvojio brojna priznanja i pehare, kako igrajući za pakrački Hajduk, tako i naslovom prvaka legendarne zagrebačke Kutije šibica. Što nam je o svom životu, obitelji i nogometu otkrio ovaj klasni igrač, pročitajte u našoj reportaži.

Koliko god dug bio siječanj, a mi praznih džepova, uvijek ostane koji euro za odlazak na piće ili brzi zalogaj u neki od pakračkih ugostiteljskih objekata. A što se to uopće u našem gradu može pojesti, gdje i po kojoj cijeni, ispitali smo u temi broja.

Siječanj, odnosno početak nove godine prigoda je i za nove odluke. Neke su od njih financijske prirode, vezane uz planiranje kupnje i uštedu, a neke pak uz bolju organizaciju vlastitog vremena. Mi vam savjetujemo da se uključite u rad neke od brojnih pakračkih udruga, volontirate ili se više bavite sportom i rekreacijom. Osjećat ćete se bolje, ako ne fizički, onda bar mentalno, što je većini, u ovom najdepresivnijem mjesecu, zasigurno potrebno.

TEMA BROJA:

GASTRONOMSKA PONUDA U PAKRACU Za svakoga ponešto

Ponekad nam se ne da kuhati ili se jednostavno želimo počastiti. Ponekad nam u goste dođu prijatelji, rodbina, pa ih poželimo izvesti. Stoga smo za ovu temu broja odlučili istražiti što se, kako i gdje u Pakracu može pojesti te smo s tim na umu obišli nekoliko ugostiteljskih objekata. Svaki od njih ima svoju priču i svoju specifičnu gastronomsku nišu. Piše: Franjo Delač

INTERVJU:

JASMINKA ANTUNOVIĆ, PREDSTOJNICA HZZ POŽEGA Najveća je potražnja za radnicima iz sektora prometa i graditeljstva

Iako se broj nezaposlenih osoba na pakračkom Zavodu za zapošljavanje svakim mjesecom smanjuje, istovremeno poslodavci sve teže pronalaze adekvatnu radnu snagu, osobito u deficitarnim zanimanjima. Pa tako dok domaći ljudi svoj posao i bolji život traže u drugim zemljama Europske Unije, na pakračkim ulicama sve češće susrećemo radnike iz nekih dalekih zemalja… O svemu tome, kao i o mjerama koje su na raspolaganju nezaposlenim osobama i poslodavcima, razgovarali smo s Jasminkom Antunović, predstojnicom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Požega. Razgovarala: Silvia Feltrin

SUGRAĐANI:

FILIP MATIJAŠEVIĆ, NOGOMETAŠ Vječna klasa neprolazne forme

Kako je nogomet najpopularniji sport na svijetu, tako je i moj sugovornik najpopularniji sportaš u našoj okolici i puno šire. Prve nogometne korake napravio je s ocem, a prošavši sve kategorije pakračkog Hajduka, zapeo je za oko prvoligašu Zagrebu te su par ozbiljnijih ozljeda stopirale njegov daljnji napredak do najviših stepenica, no nakon ipak zavidne nogometne epizode vratio se u matični Hajduk gdje je imao i ima još mnogo toga za reći. Naravno, riječ je o 28-godišnjem Filipu Matijaševiću - Fići, stasitom i ubojitom napadaču koji je protekle godine i početkom tekuće nemilice trpao mreže protivnika, kako na travnatim terenima, tako i na parketu, a u dosadašnjoj zavidnoj karijeri branio je i boje Zagreba, Hrvatskog dragovoljca te austrijskog Union Gurtena, člana 3. Regionalne lige centar. Piše: Domagoj Ajman

KOMEMORACIJE Foka, Alfa, Brusnik, Bučje…

PAKRAČKO RODILIŠTE Brita – prva ovogodišnja pakračka beba

GRADSKO VIJEĆE Izglasan proračun veći od 10 milijuna eura

31. PUT BIRAMO SPORTAŠA GRADA Odlučuju svi sportski klubovi

GRADSKA KNJIŽNICA PAKRAC Lucić Fider: Prošla godina bila je vrlo aktivna i sadržajna

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra, Krndija, Lipik), KTC.