mimoze predavačice

Palijativni tim LiPa danas je u ulici Hrvatskih velikana povodom 17. svjetskog dana mimoza obilježio nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Učenici 5. razreda medicinskog usmjerenja tom su prilikom ispred prostora turističke zajednice zainteresiranim prolaznicima mjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi.

mimoze učenici

Osim provjere općeg zdravstvenog stanja, zainteresirani su na predavanju dr. Sabine Cviljević, koju je u ime palijativnog tima pozdravila i predstavila Vesna Božić, mogli saznati i nešto više o Humanom papiloma virusu (HPV). Dr. Cviljević zaposlena je u Požegi kao voditeljica odjela za kliničku mikrobiologiju te ima bogato iskustvo u radu s oboljelima uslijed posljedica infekcije virusom HPV-a, a njen se odjel bavi i tipizacijom ovog virusa koji ima preko 200 varijanti. „Radi se o virusu koji je jedan od uzročnika raka vrata maternice. Osim raka vrata maternice, može uzrokovati i niz drugih zdravstvenih problema kao što su rak vulve, rak penisa i rak grla“, rekla je dr. Cviljević u sklopu svog izlaganja o ovom podmuklom virusu kojega, napominje, većina zaraženih ljudi nije ni svjesna, jer najčešće nemaju uočljive simptome.

HPV se prenosi produljenim kontaktom s kožom zaražene osobe, odnosno, najčešće spolnim odnosom. Učinkovito cjepivo protiv zaraze HPV-om postoji, a program cijepljenja kod nas se provodi još od 2007. godine. Cijepiti se mogu svi mlađi od 25 godina, a preporuka je cijepiti djecu oba spola prije no što postanu spolno aktivni, poručila je dr. Cviljević.

Predavanje je bilo besplatno i mogli su mu prisustvovati svi zainteresirani, a među prisutnima osim učenika 5. razreda medicinskog usmjerenja bili su i predstavnici palijativnog tima LiPa, udruge Latica te Centra za inkluziju Pakrac-Lipik.

mimoze publika