magdalena 1

U lokalu smještenom u Ulici kralja Tomislava 8a u Pakracu odnedavno djeluje novi frizerski salon „Replay MŽ“ u vlasništvu mlade poduzetnice Magdalene Žunčić iz Kukunjevca, s trenutnom adresom u Siraču.

„Srednju frizersku školu završila sam u Garešnici, a po završetku obrazovanja sam odradila stažiranje te nakon toga neko vrijeme radila u salonima u Lipiku i Dobrovcu. Uz nagovor obitelji, prijatelja, ali i stalnih klijenata koje sam stekla kroz godine, odlučila sam se osamostaliti jer sam vjerovala da će mi biti lakše. Možda biti sam svoj šef ima svojih nedostataka i briga, ali je ipak ljepše raditi za sebe nego za drugoga“, istaknula je ova 23-godišnja frizerka koja je poticaje za otvaranje salona povukla sa Zavoda za zapošljavanje. Zahvaljujući sestri pronašla je idealan prostor za svoj salon, a većinu poslova u interijeru odradili su obitelj i zaručnik te joj tako umanjili iznos početnog ulaganja.

Muške frizure su sve veći izazov

Unatoč velikom broju frizerskih salona na području Pakraca i Lipika, Magdalena navodi kako se nije bojala otvoriti još jedan, jer smatra da nitko nikome nije konkurencija. „Svatko od nas ima svoj način rada, šišanja, bojenja i slično, a klijenti imaju pravo odabrati kome će ići“, pojašnjava ova mlada frizerka i dodaje da trenutno radi sama, a kad položi majstorski ispit, onda će moći primati zaposlenike i učenike na praksu.

magdalena 2

Salon Replay nudi sve klasične frizerske usluge, a vlasnica ističe kako najviše voli bojiti kosu, pogotovo pramenove i tehniku balayage. „Što se tiče muških frizura, u zadnje vrijeme je kod mladih popularno buzz i fade šišanje, odnosno varijante kratkih frizura koje su popularizirali poznati košarkaši, tako da su mi one predstavljaju najveći izazov“, govori Magdalena i naglašava da jedino ne radi minival, koji također često traže mladi dečki, jer smatra da ga je teško dobro izvesti i lako se može pogriješiti.

Odlazak u inozemstvo nije opcija

S obzirom na čestu promjenu trendova koji se više ne zadržavaju godinama pa čak ni sezonama, već se mijenjaju iz mjeseca u mjesec, vlasnica govori kako nastoji stalno biti u toku, stoga ideje, pogotovo za mladenačke frizure, pronalazi na društvenim mrežama. Što se tiče sve češće prakse naručivanja, odnosno rezerviranja termina kod frizera, naglašava kako i ona to preferira jer smatra da svatko treba dobiti svoje vrijeme. „Jednostavnije je i meni jer se mogu posvetiti klijentu, ali i njima jer ne moraju čekati. No, funkcioniram i bez narudžbi pa ako imam vremena, uzet ću nekoga nenajavljenog, pogotovo starije ljude koji nisu navikli na naručivanje“, kaže mlada frizerka.

Iako joj zaručnik Alen radi u Njemačkoj, Magdalena nikad nije imala želju preseliti u inozemstvo jer osim što ne pozna jezik, ne privlači ju život „vani“, već je željela ostati ovdje vodeći se onim da je – kod kuće najljepše!

magdalena 3