DSC07361 kopija Medium

Osnivač Muzeja ratne i vojne povijesti Mario Tušek i Josip Buljan jučer su tradicionalno ugostili ovogodišnje polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, među kojima su osim hrvatskih i pripadnici oružanih snaga iz Slovenije, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ obrazuje visoke časnike oružanih snaga i državne dužnosnike te je najviša hrvatska vojno-civilna obrazovna institucija. Muzej svake godine posjećuju i ostale vojne škole, primjerice dočasničke „Damir Tomljanović - Gavran“ te „Franjo Tuđman“, a sljedećeg tjedna očekuje se i dolazak 100 pripadnika Obavještajne pukovnije Hrvatske vojske koji će prije Pakraca posjetiti i Vukovar. Ove godine kroz muzej će proći više od 10 tisuća posjetitelja, izvijestio je Tušek.

Provevši ih kroz muzej kako bi upoznali cjelokupni sadržaj, pobliže su im prikazali sav repertoar bogate kolekcije vojnih predmeta svih razdoblja i podneblja, ali najviše iz pakračke i hrvatske povijesti. U planu muzeja je u nadolazećim godinama uz ratne i dočasničke škole dovoditi i njihove kadete kako bi zaokružili cjelinu.

DSC07365--kopija-Medium
DSC07366--kopija-Medium
DSC07368--kopija-Medium
DSC07369--kopija-Medium
DSC07370--kopija-Medium
DSC07373--kopija-Medium

Osim Muzeja vojne i ratne povijesti, tijekom jučerašnjeg dana polaznici su obišli spomen obilježje Rakov Potok u Kusonjama gdje su odali počast dvadesetorici hrvatskih branitelja iz Bjelovara koji su 8. rujna 1991. godine ubijeni u zasjedi vozeći se u oklopnjaku te su bili bačeni u masovnu grobnicu. Također, posjetili su i Spomen područje „Logor Bučje“ u sklopu kojega je postavljena i spomen-ploča s imenima i fotografijama ubijenih i nestalih logoraša logora Bučje.